Koraci do savršenog manikira

1
Naizgled jednostavan proces sređivanja noktiju ipak ima bitne korake koje je važno slediti. O njima ali i o tome kakve nijanse lakova treba da biramo, piše naš stručni saradnik Ljubinka Buba Dromljak
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Baš kao što ni odelo ne čini čoveka, ali govori o njemu, tako i lepe, negovane ruke otkrivaju dosta toga o ličnosti. Naravno da životni uslovi i starosna dob utiču na njihov izgled, ali presudna je nega. Najbolje je da imate svog manikira, ali ukoliko odlučite da budete sami svoj majstor, treba da imate na umu nekoliko stavki. Lak za nokte, baš kao i njihov oblik, biraju se s jednakom pažnjom kao i bilo koji drugi asesoar. Oblik koji odgovara vašim prstima i šaci, nijansa laka za nokte i njihova dužina, otkriće mnogo toga o vašem ukusu, ali važan je i lični osećaj koji će vam nakon pogleda na negovane nokte uliti dodatno samopouzdanje.

Potreban materijal

Za kućni manikir neophodni su: metalna turpija jer papirna može da razlista nokte, piling, makazice za nokte, makazice za zanoktice, tupi skalpel, baza za nokte, preporuka je Essie, lak Opi i završni sjaj ili fiksator na primer marke Jessica. Reč je o profesionalnim preparatima kojih ima na domaćem tržištu. 
Upozorenje: Ne koristiti turpije za poliranje i visoki sjaj jer oni mogu razlistati nokatnu ploču. Alat mora da bude samo vaš, čak i turpija, zbog potencijalnog prenosa bakterija i gljivica.

Dior, Vernis lak za nokte, 2.650 RSD

Postupak manikira

Najpre treba uraditi piling ruku, a potom turpijom oblikovati nokte po želji. Zatim, treba potopiti jednu šaku u činijicu sa mlakom vodom u koju možete staviti nekoliko kapi kupke ili tečnog sapuna. Nakon pet minuta izvadite ruku i tupim skalpelom očistite nokatnu ploču, kao i deo ispod zanoktica. Makazicama isecite samo zadebljali deo  zanoktica koji vam smeta. Prebrišite nokte tuferom natopljenim alkoholom, namažite hranljivu bazu, zatim lak i na kraju fiksator. Poželjno je manikir raditi i na deset do petnaest dana, nikako u kraćem vremenskom periodu jer što se zanoktice češće seku, iritiraju se i javlja se mogućnost njihovog većeg listanja. Inače, na njih utiču vremenski uslovi, kućni i profesionalni poslovi, kao i hemija u dodiru sa kojom svakodnevno dolaze ruke.

Essie baza za nokte, 695 RSD

Kako treba mazati nokte

Topla preporuka je da se u oba sloja nanošenja laka namaže ivica nokta, zbog postojanosti laka jer je reč o delu nokta sa kojeg prvo spada lak, a potom i ceo nokat. Na kraju nokatnu ploču premažite bilo kojim fiksatorom. Kada se lak osuši, u zanoktice utrljajte specijalnu hranljivu kremu za zanoktice ili bilo koju drugu hranljivu kremu za ruke.

Max Factor mini lak za nokte, 498 RSD

Boje i oblici

Trenutno je sve dozvoljeno: obli nokti, oni čiji oblik ide u špic ili kockasti. U aktuelne boje lakova spadaju pastelne nijanse zelene, plave, roze, kao i neprolazna bordo.

 

makonda-tracker