Story well being: Saveti za negu kože zimi

0
Poznata šminkerka Nena Ilić otkriva kako treba negovati kožu u hladnim danima
Foto: Milena Rakočević
Foto: Milena Rakočević

Koja je idealna nega kože lica u zimskom periodu?

- Da bi vaše lice blistalo i da bi puder bolje prijanjao na kožu, ona zimi mora dodatno da se neguje. Takođe, važno je koristiti kremu sa UV faktorom, a prvenstveno treba obratiti pažnju na predeo oko očiju, i koristiti kreme koje su u skladu sa vašim godinama. Mlađe devojke bi trebalo da koriste blaže kreme i gel za predeo oko očiju, a tek nakon dvadeset pete godine treba početi sa intenzivnijim tretmanima i antirid kremama. Ipak, najvažniji za kožu jeste način na koji se skida šminka. Ne treba koristiti maramice jer one ne mogu detaljno da uklone nečistoće sa lica. Same odlučite da li će to biti gel, pena ili mleko. Potom lice očistite tonikom, i na kraju stavite kremu i antirid.

Šta bi bila savršena baza za kožu pre šminkanja?

- U zavisnosti od tipa kože, postoje različite podloge koje se nanose pre pudera. Baza za masnu kožu matira lice i omogućava da se koža, ni posle duže vremena, ne sija. Hidratantna baza je za suvi tip kože. Hrani lice i uklanja osećaj zategnutosti. Postoje i baze koje imaju šimere (sitne šljokice) i one kožu prave satenastom i svilenkastom.

Postoji li neki prirodni (sprevljen na bazi voća ili povrća) recept za negu lica?

- Maska od žumanca, masilnovog ulja, meda i malo limuna je dobri stari recept za odličnu kožu. Pre toga je veoma bitno da se uradi piling. Od belanca koje je ostalo od maske, možete umutiti penastu smesu i u nju dodati projino brašno. Poželjno je dobro ispilingovati lice sa tom smesom, ukloniti je umivanjem mlakom vodom i nakon toga staviti masku na lice. Kao dobra maska iz kućne radionice može da bude i ona od banane, koja je veoma hranljiva.

Koji je savršen zimski make-up?

- Odabir pudera zavisi od tipa kože. Ne preporučujem preteške pudere, osim ako vaša koža ne zahteva bolju pokrivenost. Mineralni puderi u prahu vrlo su blagi i lako se nanose. Nemaju preteranu pokrivnu moć, ali su za svakodnevnu šminku odlični. Svežinu na licu možete postići rumenilom boje kajsije, breskve ili u roze nijansi. Maskara je obavezna.

Da li je u trendu prirodni make-up ili intenzivniji?

- To je individualno. Aktuelni su jači karmini u koralnoj, narandžastoj, crvenoj i ciklama nijansi. Ako je akcenat na usnama, onda bi oči trebalo da budu manje naglašene. U suprotnom, ajlajner je neizbežan, a možete ga staviti samo u uglove kapaka. Za hrabrije žene, metalikteget nijansa senke bi mogla da bude pravi hit.

makonda-tracker