Story Well Being: Radič – Gorak, ali delotvoran

0
Glumica Džesika Bil obožava da barem dva puta nedeljno konzumira salatu koja sadrži radič koji je izvrstan hrskavi dodatak salatama, kojima pruža poseban ukus, a pored toga često se koristi i u narodnoj medicini jer efikasno deluje na organe za varenje
Foto: Profimedia, Shutterstock
Foto: Profimedia, Shutterstock

ČEMU SVE SLUŽI RADIČ

 

Travari već vekovima hvale i lišće i koren radiča, i to iz više razloga. Kao prvo, radič je odličan izvor betakarotena i vitamina C. Ova je biljka bogata lecitinom, te ima vrlo koristan učinak na jetru.

Osim toga, radič obiluje stvarima koje dokazano podstiču proizvodnju žuči, a to može pomoći jetri da bolje funkcioniše.

Snažan antioksidans, betakaroten pomaže u zaštiti od srčanih bolesti i raznih vrsta raka. Vitamin C, koji je takođe antioksidans, štiti od srčanih bolesti i pomaže u jačanju imunološkog sustava.

 

MEDIKAMENT

 

Radič je prirodni laksativ, stoga je koristan u lečenju hronične opstipacije. Biljka je, u kombinaciji sa celerom i peršunom, vrlo korisna u lečenju anemije. Kombinacija sokova radiča, šargarepe i celera je vrlo korisna kod bolesnika sa astmom i groznicom. Ako želite da ublažite simptome hroničnog bronhitisa, pomešajte pola kašičice korena biljke sa medom i uzimajte tri puta dnevno.

 

RADIČ U NARODNOJ MEDICINI

 

Lekoviti deo biljke je koren, koji je valjkasto-vretenast, čvrst, spolja tamne boje, a iznutra beo. Koren se kopa u jesen kad je najdeblji i ima najviše lekovitih sastojaka i inulina. Ređe se koristi nadzemna biljka brana u cvetu. Za lek se koriste koren, cvetovi i listovi. Koren se kopa od druge polovine marta do kraja maja, a listovi i cvetovi za vreme cvetanja. Divlji radič čisti i jača želudac, poboljšava probavu, odvaja prekomernu žuč, čisti jetru, bubrege i slezinu, leči žuticu i anemiju. Više se koristi u narodnoj nego u naučnoj medicini kao neotrovna, gorka droga za lečenje organa za varenje, pojačavanje apetita, za obilnije lučenje mokraće, žuči i drugo.

 

SALATA OD MOCARELE I RADIČA

 

Radič prerezati na pola pa svaku polovinu izrezati nožem na tanke trakice i staviti u posudu za salatu. Oguliti dva krastavca i narezati na kolutiće, dve žute parike očistiti od semenki i narezati na trakice, glavicu luka isto narezati na tanko, a 125 grama mocarele ocediti i naseckati na kockice. Sve sastojke pomiješati, dodati zaćine i dobro izmešati.

Ksenija Konić

makonda-tracker