Dragica Kuzman – Petrović: Ko je stručnjak za lepotu?

0
Vlasnica kozmetičkog salona Danica objašnjava u kojim situacijama bi se trebalo obratiti dermatologu, a kod kojih stanja je sasvim dovoljno posetiti stručno osposobljenog kozmetičara

Oni koji imaju problem sa kožom lica i tela često su u nedoumici kome da se obrate: dermatologu ili kozmetičaru?

Mladalačke bubuljice, akne i gljivična oboljenja mogu da ostave neželjene posledice ukoliko se na vreme ne obratite pravom stručnjaku. Iako sam u svojoj dugogodišnjoj praksi kozmetičara mnoge tinejdžere oslobodila ovakvih  problema, ipak je to područje dermatologije.

Nekad je teško povući tačnu granicu između kozmetologije i dermatologije, jer je reč o posebnim granama savremene medicine čija je specijalnost koža. Tačnije, uz dermatologiju koja obuhvata medicinske i hirurške aspekte i koja se stara o bolestima kože u najširem smislu reči, kao i o nekim kozmetičkim problemima kože, kose i noktiju, izučava se kozmetologija čiji je prevashodni zadatak da se bavi negom i ulepšavanjem zdrave kože.

Šta podrazumeva kozmetologija?

U  kozmetologiji koja se danas s pravom svrstava u granu medicine, kao nova naučna disciplina, proučava se isključivo nega i ulepšavanja zdrave kože i estetsko popravljanje nekih kožnih mana. Zato su njen razvoj i uspeh uslovljeni razvojem hemijske i farmaceutske industrije, pa i dermatologije i estetske hirurgije. Kozmetologija ima dodirnih tačaka i sa dermatologijom, hemijom, biohemijom, farmacijom, kao i sa rekonstruktivnom, plastičnom i estetskom hirurgijom. Na primer, mezoterapija bez igle, bezbedna i efikasna metoda ulepšavanja i oblikovanja kože lica i tela, vrlo je ozbiljna alternativa estetskoj hirurgiji.

Kako se uklanjaju izumrle ćelije?

Novim aparatima koje poseduje iole bolji salon lepote, uspešno se uklanjaju izumrle ćelije sa površine kože, stimuliše stvaranje novih ćelija kao i sinteza kolagena. Ujedno se tretiraju fleke i neravnine na licu. Da bi se primenili odgovarajući tretmani i postigao željeni cilj, potrebno je odrediti tip kože, a to može da oceni samo stručnjak za lepotu.

Čime bubuljice mogu da se zaleče dok se ne stigne do kozmetičara?

Čim primetite neku nepravilnost na licu najbolje je odmah je očistiti mlekom i obrisati losionom. Izuzetno je važno da se bubuljice ne diraju, jer pokušaj njihovog ceđenja može da izazove razne neželjene efekte, od stvaranja fleka na koži do umnožavanja bubuljica. Takođe, na njih se nipošto ne sme stavljati kaladont ili talk, što neki smatraju adekvatnim lekom. Ukoliko niste u mogućnosti da odmah odete kod kozmetičara, evo nekoliko saveta. Na kritično mesto možete staviti cinkovu mast ili krečno mleko koji se kupuju isključivo u apotekama. Potom, bubuljicu možete privremeno prekriti i zamaskirati šminkom, korektorom ili puderom.  Dalje se ponašajte onako kako vam savetuje vaš kozmetičar.

Ksenija Konić

TAGOVI: 123nega lica
makonda-tracker