Fitnes poznatih – Andrej Maričić: Deset minuta za čudesan osećaj

0
Pobednik Survivora Andrej Maričić postizanjem idealne težine svoj izgled želi da dovede do savršenstva
foto: Marko Poplašen
foto: Marko Poplašen

- Kada sam prvi put isprobao tibetanske vežbe, oduševio me je osećaj nakon odrađenog treninga. Moja fizička aktivnost se godinama sastojala iz odlaska u teretanu i trčanja, a uvek sam imao nedoumice kada je reč o jogi, meditaciji i tibetanskim vežbama. Dovoljno je samo desetak minuta za fenomenalan osećaj - govori Andrej koji pokušava da vrati idealnu težinu.

- Visok sam 190 centimetara i najbolje se osećam kada imam 90 kilograma. Moj meni se sastoji od masne hrane, čokolade i gaziranih pića jer poznajući svoj metabolizam, ovo je jedini način da povratim staru kilažu - kaže Andrej.

Vežbe 5 tibetanaca - fontana mladosti

Sistem ovih vežbi čije kontinuirano izvođenje jača telo, a koje je razvio jedan budistički sveštenik pre nekoliko hiljada godina, poboljšava zdravlje i podstiče dugovečnost. Sve je podređeno vašim mogućnostima, pa osluškujući telo postepeno treba povećavati broj izvođenja vežbi. Prve nedelje svaka vežba ponavlja se tri puta, a zatim se broj izvođenja povećava za dva puta. Krajnji cilj je ponavljanje svake vežbe 21 put. Važno je da vežbate svakog dana i da ne prelazite granicu izdržljivosti ili bola.

Vežba 1

Stanite ispruženih ruku i vrtite se ukrug u smeru kazaljke na satu, s leva nadesno. U početku se vrtite tri kruga i postepeno povećavajte broj krugova narednih dana. Na kraju vežbanja sklopite dlanove i postavite ih u visini srčanog centra i posmatrajući vrhove palčeva.

Vežba 2

Lezite na leđa, postavite ruke uz telo sa dlanovima okrenutim prema podlozi, udišući na nos paralelno podignite bradu prema grudnoj kosti, podižite ispružene noge u vertikalnom položaju u odnosu na podlogu, zadržite dah, napnite sve mišiće tela osim mišića lica i izdišite polako paralelno se vraćajući u početni položaj.

Vežba 3

Kleknite i raširite kolena u visini kukova, dlanove položite na stražnjicu, spustite bradu na grudni koš i udišite polako istežući glavu prema napred i gore. Ramena zategnite prema nazad. U krajnjem položaju zadržite dah i napnite sve mišiće a zatim se polako izdišući vraćajte u početni položaj.

Vežba 4

Sedite na pod ispruženih nogu, ispravite kičmu i oslonite se na dlanove položene tik uz bokove. Stopala neka budu u širini kukova. Položite bradu na grudnu kost. Polako udišući istovremeno krenite glavom prema nazad i podižite kukove prema gore da zauzmete položaj u kome je vaš trup paralelan sa podlogom i vratite se u početni položaj izdišući.

Vežba 5

Položite dlanove na podlogu u visini grudnog koša, stopala raširite u visinu kukova oslanjajući se na vrhove nožnih prstiju. Polako udišući odižite čelo od podloge, ispravite laktove, ramena udaljite od ušiju, otvorite grudni koš. Oduprite se rukama i izdižite kukove na gore i nazad, ispravite leđa i ako možete kolena. Spustite kolena na pod, sedite na pete i spustite čelo na pod. Opustite se.

makonda-tracker