Šta da radite sa starom trajnom šminkom?

1
Ponekad sretnete žene sa plavim, crvenim ili zelenim obrvama i pitate se: O čemu li se ovde radi? Radi se o starom, utetoviranom tribalu, vrsti trajne šminke koja se nanosi punom linijom boje, ali se može korigovati

Današnja kvalitetno urađena trajna šminka, zapravo polutrajna, jer se mora obnavljati, što je itekako dobro ako vam se stari oblik ne svidi ili vaše lice starenjem počne da se opušta, a s njim i trajna šminka. Loše urađena trajna šminka može biti utetovirana u dublje slojeve kože, poput tetovaže, lošim bojama i nestručno, kada boja posle nekoliko godina počne da bledi, dešava se da na licu ostane plava, crvena, šarena...linija. Dobra vest je da se stari tribal može popraviti.

Mirjana Cabunac, poznati beogradski stručnjak za oblikovanje obrva i trajnu šminku, predlaže rešenja iz svoje prakse.

- Prilično često mi dolaze žene koje žele korekciju starog tribala. Teget ili crvena izbledela boja neestetski deluje na licu, a spuštanjem mišića lica i prolaskom godina, ove obrve su izgubile oblik, ili su u startu bile loše urađene, pogrešno oblikovane. Ako su nestručno urađene one su i duboko utetovirane, i to je dodatni problem. Rešenja, srećom, ima, i ona se najčešće nalaze u kombinaciji tehnika. Od slučaja do slučaja, ove probleme rešavam za svakoga individualno, ali je popravljanje tuđeg nestručnog rada uvek teško i zahteva puno veštine i majstorskih trikova stečenih iskustvom.

Kako se redefinišu obrve?

- Prvo se radi definisanje novog oblika koji je adekvatan licu, a potom se na delovima gde stara boja ne ulazi u okvir novog oblika, posebnom tehnikom ublažava boju. Novi oblik definišem nakon toga trajnom šminkom, birajući jednu od mogućih tehnika, ili kombinacijom: docrtavanjem dlačice po dlačice, u par različitih nijansa boja radi prirodnog izgleda. Prilikom docrtavanja važno je i da se u što većoj meri koristi već postojeća linija, a novi rad će staru neadekvatnu boju promeniti senkama, i dati obrvama fini, pomalo egzotičan izgled.

Ako je stara šminka samo izbledela, ali je njen oblik korektan, može se naći jednostavnije rešenje, recimo ponavljanje tribal tehnike, samo u zrnastoj formi. I jedan savet za kraj: nemojte dozvoliti da se neko uči poslu na vama. Dobro proverite znanje i iskustvo onoga ko vam radi trajnu šminku – završava dr Cabunac.

TAGOVI: šminka
makonda-tracker