Nega i lepota usana zimi

Kada je lepota lica u pitanju usne su u centru pažnje, a pošto su posebno krhke i osetljive za negu i dovoljno upadljive da se svaka nepravilnost na njima vidi, zahtevaju adekvatne preparate i prave stručnjake da se pozabave njihovom lepotom
1
1 / 6

Koža usana nema lojne ni znojne žlezde, pa tako nije zaštićena prirodnim zaštitnim masnim slojem i nedostaje joj vlaga. Dok koža lica ima oko 16 slojeva mrtvih ćelija koji je štite od spoljnih uticaja, koža usana ima samo tri do pet slojeva. Zato je tako važno da joj zaštitne i hidrirajuće sastojke nanosimo spolja. Asimetrične ili tanke usne mogu se korigovati trajnom šminkom i/ili hijaluronskim filerima.

Borba protiv hepresa

Pre nego što odlučite da ulepšate usne, morate sanirati isušenost, ispucalu kožu, koja se tako često javlja na usnama zimi. Ovo nije bez razloga, usne imaju višestruko tanju kožu i manju zaštitu nego koža lica, pa na zimi i vetru lako ispucaju. Svaka zimska prehlada ili pad imuniteta može usnama doneti i tako mrzak herpes, kojeg nikakva šminka ne može da otkloni. Stik ili kremu za negu usana zimi birajte pažljivo i nosite uvek uz sebe. Dr.Hauschka Med Labimint Acute Lip Care stik za ispucale i ranjive usne ublažava simptome labijalnog herpesa. Svoju lekovitu moć dobija iz čistih nerazblaženih sveže ceđenih sokova lekovitih biljaka kao što su ehinacea, neven, žalfija... Može se naći u apotekama po ceni od 1.022 dinara.

Nega za volumen

Kada su usne zdrave, možete ih negovati preparatima za hidrataciju, volumen i sjaj, koji će im dati sočan, svež i jedar izgled. Oni ne mogu da se porede sa punjenjem usana filerima, ali ubrzanjem cirkulacije i snažnom hidratacijom daju efekat punijih i crvenih usana. Talika Smile&Kiss ima cimet, đumbir i biber za bolju cirkulaciju, i peptide i morski kolagen koji podpunjavju bore i daju jedrost. Ovaj high-tech stik s druge strane ima i preparat za izbeljivanje zuba. 

SkinMedica Lip Plump sistem sa dva preparata: prvi, sa faktorima rasta regeneriše, vlaži i neguje, i drugi sa mikrosferama hijauronske kiseline deluje na volumen, daje jedar izgled i sjaj. U boljim apotekama i estetskim ordinacijama može se naći po ceni od 4.800 dinara.

Fileri za korekciju i povećanje

Hijaluronski fileri su pravi izbor za popunjavanje vaših usana, jer daju fine, prirodne rezultate. Željka Cabunac, Internacionalni trener za primenu hijaluronskih filera, kaže da postoje razne tehnike primene filera na usnama:

- Hijaluronskim filerima usne se mogu podmladiti, i kada ne želite da ih povećate. Fileri im, u ovom slučaju, samo dodaju jedrost, ali i popunjavaju fine linije i bore iznad usana. Ako želite dopunjavanje i povećanje usana, hijaluronski fileri daju prirdan izgled. Oni su privremeni pa će se vaše usne, ako vam se ne dopadaju ili vam deluju preveliko, svakako nakon nekoliko meseci vratiti u prethodno stanje, tako da možete ponovo birati njihovu veličinu i izgled - kaže dr Cabunac i savetuje da ne koristite trajne filere, jer se pokazalo da tokom godina postoji mogućnost stvaranja granuloma, a rezultat je nepovratan.

Trajno lepe usne

Ako želite da uvek imate pravilno oblikovane i jasno itaknute usne, a da ne morate stalno da brinete da li se olovka na ivici razmazala a kontrure pokvarile, izaberite trajnu šminku. Kod ovog izbora je važno da izaberete pravog stručnjaka, kako ne biste dobili ružne konture koje štrče na usnama.

- Prva i najvažnija stvar kod trajne šminke je: ne treba da se primeti da imate trajnu šminku! – kaže dr Mirjana Cabunac, čuveni stručnjak za primenu trajne šminke iz Centra za estetiku i antiejdžing Cabunac.

Mirjana savetuje da se za usne uvek bira boja koja je samo za jednu nijansu tamnija, ili gotovo identična sa prirodnom bojom usana. Kao tehniku koja daje najprirodnije i najlepše rezultate, Mirjana predlaže duboko senčenje.

- Trajna šminka nudi nekoliko varijanti: usne se mogu oivičiti, senčiti radi prikrivanja asimetrija, ili uraditi duboko senčenje, kojim se boja ne ubacuje samo na rubove usana, nego i na njihov rumeni deo, od uglova ka sredini.

Mirjana podseća da trajna šminka nije tetovaža, jer je njeno trajanje ograničeno na tri do pet godina, što je veoma dobro, jer se lice, starenjem, menja, pa se i trajna šminka koriguje u skladu s ovim promenama.

Cene trajne šminke su od 18.000 dinara naviše, zavisno od tipa šminke koji se radi.

TAGOVI: nega lica
makonda-tracker