tajna je u detaljima

3 greške koje žene prave kad kupuju KAPUT: Saveti Đorđa Armanija za elegantan i klasičan izgled svake jeseni i zime

0

Proslavljeni dizajner, koji je s razlogom jedno od najvećih imena u istoriji mode, otkrio je za Vogue šta treba imati u vidu kada kupujete kaput

Kejt Midlton ima ogromnu kolekciju kaputa, koja navodno broji stotine elegantnih i skupocenih komada
Kejt Midlton ima ogromnu kolekciju kaputa, koja navodno broji stotine elegantnih i skupocenih komadafoto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nije iznenađujuće to što Đorđo Armani ima nekoliko vrlo korisnih saveta kada je reč o ulaganju u odeću – na kraju krajeva, čuveni italijanski dizajner, koji je pre 48 godina osnovao modnu kuću koja nosi njegovo ime, zasnovao je svoj posao na temeljno promišljenom pristupu modi koja odoleva zubu vremena.


Luksuz ne može i ne sme da bude "brz". Nema smisla da jedan od mojih sakoa ili odela živi u radnji tri nedelje i onda zastari, pa ga zameni nova roba, koja se ne razlikuje previše – istakao je nedavno Armani u otvorenom pismu koje je uputio portalu Women's Wear Daily.


I, zaista, komadi koje on kreira su vanvremenski, čist primer modne klasike i nešto u šta vredi uložiti novac, a dizajner ističe da je pri kupovini kaputa važno voditi se određenih pravila.

Armani otkrio 3 greške koje pravimo prilikom odabira kaputa


1. greška: Neadekvatni kroj i veličina za vas

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sophie (@sophielsmith)

 

Uvek se radi o tome kakav je kroj – naglašava Armani. – I žene i muškarci bi trebalo da obrate posebnu pažnju na to kako im kaput pristaje: ako je preveliki, "progutaće" vas, a ako je premali, biće neudoban i neće lepo naleći na odeću ispod kaputa. Po mom mišljenju, dobar kaput bi trebalo da prirodno obavija poprsje i ramena, a trebalo bi i da možete da ga zakopčate, pa je nošenje premalih velika greška.


2. greška: Pogrešna dužina rukava


U modnom svetu poznato je pravilo da dugi rukavi nikada ne treba da dodirnu jastučiće pri korenu dlana, a to važi i u slučaju kaputa. Za stajliš i uredan izgled potrebno je da rukav seže do zgloba, a Armani preporučuje da se ovaj deo ruke nazire za još lepši izgled.

Rukavi bi trebalo da se završavaju na zglobu, koji su senzualan, krhak i zavodljiv deo tela – objašnjava Armani.


3. greška: Birate ono što je u trendu

 

Prema rečima ovog dizajnera, pri odabiru kaputa nema potrebe za komplikovanjem i slepim praćenjem trendova – klasika je ono što on uvek preporučuje. Dugoročno, to je i najisplativija opcija.


Odličan kaput treba da bude dovoljno svestran da se nosi u više situacija i zato je klasičan stil dobra investicija. Kao ni ostala odeća, kaput se ne nosi kruto, već uvek bezbrižno, opušteno i samouvereno – naglasio je Đorđo Armani.


U šta Armani misli da treba uložiti novac tokom time?


Kako ističe ovaj kreator, na listi stvari za koje vredi odvojiti novac tokom zimske sezone su stvari elegantnog kroja, klasična tašna i visokokvalitetni kašmir.

 

Kvalitetno krojen kaput u klasičnom stilu je uvek dobar i pouzdan izbor za jesen i zimu
Kvalitetno krojen kaput u klasičnom stilu je uvek dobar i pouzdan izbor za jesen i zimufoto: Maria Markevich/Shutterstock

Kašmir, naročito, može biti veoma koristan da se premoste promene vremena – ističe on.

 

BONUS VIDEO

Kako je Maša Memedović od ćebeta napravila kaput

 

makonda-tracker