icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

šta vi mislite?

Kladimo se da ćete se iznenaditi! Ovo je — naučno dokazano — IDEALNA RAZLIKA U GODINAMA

Podeli:

Kada je ova tema u pitanju, uglavnom nismo saglasni: za nekoga je savršeno da mu partnerka bude 12 godina mlađa, dok je neko drugi ne može da zamisli da bude s osobom koja nije njegovih godina. Šta kažu stručnjaci?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Univerzitet "Emori" u Atlanti sproveo je pre nekoliko godina istraživanje u okviru kojeg je matematički uvrđena savršena razlika u godinama između partnera, odnosno ona koja se smatra "receptom" za srećan brak.


U istraživanju u kojem je učestvovalo 3.000 ljudi, od kojih su svi makar jednom bili u braku, dokazano je da što je razlika u godinama veća, veća je i verovatnoća da će doći do razvoda.

 

 

Tako se pokazalo da se parovi između kojih je razlika više od pet godina razvode u 18 odsto slučajeva, oni između kojih je razlika 10 godina u 30 procenata slučajeva, dok je procenjeno da je verovatnoća za rastanak kod parova s razlikom od dve decenije i više — čak 95 posto!


Godine nisu jedini faktori koji su istraživani, već su naučnici uključili i druge parametre, poput toga da li su pre braka imali decu, imaju li zajedničko potomstvo, koliko su novca potrošili na venčanje, kakvog su obrazovanja itd. Zanimljivo, pokazalo se da i da je verovatnoća za razvod supružnika koji imaju velike razlike u stepenu obrazovanja 43 odsto.

 

Džordž Kluni, Amal Kluni
foto: Profimedia

U ovoj opsežnoj studiji otkriveno je da je idealna razlika u godinama samo godinu dana, jer je njima davano samo tri posto verovatnoće da će se rastati.


Naravno, da li će neki par opstati zavisi od toga deli li ciljeve i vrednosti, a od svega postoje izuzeci, zar ne?

 

 

Inicijalizacija u toku...