terapeut savetuje

Šta raditi kad nestanu leptirići u stomaku? 7 stvari koje će rasplamsati strast u vašem braku

0

Kada ste u dužoj vezi ili braku, nekad strast zna i da se ugasi. Evo kako da izbegnete da vaš odnos sa partnerom dođe u tu fazu. 

Strast nekad može da nestane ako ste dugo u vezi
Strast nekad može da nestane ako ste dugo u vezi foto: Shutterstock/Dean Drobot

Svaki početak veze kad se dvoje ljudi zaljube uglavnom je jako lep. Nažalost, bezbrižni i blaženi dani faze medenog meseca ne traju večno. Jednom kada bolje upoznate svoju drugu polovinu stvarnost počne da se uvlači u važ život i taj početni osećaj lepršavosti nestaje.

 

Dugoročne veze imaju tendenciju da unose element komfora, što čini da početna strast vremenom počinje da bledi. Uz druge faktore, kao što su podizanje dece ili jurenje karijere na poslu, održavanje te iskre postaje još teži podvig.

Na sreću, postoje koraci koje možete preduzeti da vratite taj polet iz ranih dana vaše veze. Kako terapeuti za odnose redovno pomažu bračnim parovima da ojačaju svoju vezu, zanimljivo je videti da li i sami praktikuju ono što propovedaju.

 

Zato licencirani bračni i porodični terapeut Suzan Hartman Brenizer otkriva kako održava iskre u svom braku koji traje više od 18 godina. Suzan ima više od 40 godina iskustva, a evo šta ona savetuje da bi se opet rasplamsala strast u vašoj bračnoj simbiozi.
 

1. Empatija

 

Empatija je jako važna
Empatija je jako važnafoto: Luna Vandoorne/Shutterstock

Za Brenizer, empatija je temelj njenog dugogodišnjeg braka. Bilo da njen muž govori o dilemi na radnom mestu ili porodičnom sukobu, Brenizer uvek sluša i potvrđuje njegove misli, osećanja i iskustva umesto da pokušava da popravi situaciju sa njene tačke gledišta.

 

- Empatija i razumevanje uvek dolaze pre davanja saveta. Ova dosledna praksa rađa intimnost i jača vezu, tako da se odnos uvek razvija i produbljuje - kaže ona.

2. Razgovarajte

 

Svake večeri, Brenizer i njen muž odvajaju vreme da razgovaraju o tome kako im je prošao dan - čak i ako je to samo 10 minuta dok kuvaju večeru. Slušajući šta njen partner ima da kaže, terapeut kontinuirano uči nešto novo o njemu, što sprečava stagnaciju u njihovoj vezi.

 

- Ne želimo da drugi rešava probleme umesto nas. Mi samo želimo da nas čuje osoba koja je najvažnija osoba u našem životu - kaže Brenizer

3. Ne prebacujte krivicu na partnera

 

Umesto da u takvim situacijiama okrivi svog muža i izazove eskalaciju svađe, Brenizer ima suptilniji pristup. Na primer, ako njen muž jednog dana ne opere sudove, Brenizer će mu saopštiti kako je ta situacija lično uticala na nju. Umesto da kaže: „Nikad ne pomažeš“ ili „To je bilo nepristojno“, što samo dovodi do toga da se neko brani, ona će urad nešto drugo.

 

- Osećala sam se ignorisano i povređeno kada sam te zamolila da opereš sudove, ali se nisi uključio. Možeš li se setiti da sledeći put uradiš svoj deo - savetuje Brenizer kako pristupiti takvim situacijama.

 

4. Bez pasivne agresije
 

Pasivna agresija nikad nije dobra ideja
Pasivna agresija nikad nije dobra idejafoto: Stock-Asso/Shutterstock

Čak i nakon 18 godina braka, Brenizer i njen muž ne mogu uvek da znaju šta ono drugo misli.

 

- Parovi ne mogu čitati misli. Možemo mnogo toga da izrazimo neverbalno, ali uglavnom moramo da pitamo. Ako postoji nešto što mi smeta, ja kažem šta mislim, a ne pokazujem pasivno-agresivno ponašanje - objašnjava terapeutkinja,

 

Na primer, ako Brenizer pokušava da čita dok njen partner gleda TV, ona će ga zamoliti da to utiša na ljubazan i direktan način. Ne samo da u tom trenutku dobija ono što želi, već ovaj stil komunikacije stvara okruženje u kojem se obe strane osećaju prijatno da se slobodno izraze.

5. Komplimenti 
 

Kada ste u dugoj vezi, lako je uzeti drugu osobu zdravo za gotovo. Osim toga, verovatno pretpostavljate da druga osoba do sada zna šta osećate prema njoj, ali uvek je korisno podsetiti ih. Brenizer često deli svom mužu komplimente, što mu pomaže da se oseća voljenijim — i doprinosi dugovečnosti njihove veze

 

- Kada je moj muž obučen za suđenje, ja skoro uvek kažem: "Vau, izgledaš sjajno'“! I znam da on to ceni - kaže Brenizer.

6. Podela kućnih poslova
 

Dogovarajte se oko kućnih poslova
Dogovarajte se oko kućnih poslovafoto: BearFotos/Shutterstock

Pošto je brak partnerski odnos, Brenizer i njen muž rade sve zajedno oko kuće, od kuvanja do čišćenja.

 

- Ako radim do kasno, tako je smirujuće čuti mog muža kako nam u kuhinji sprema večeru. Takođe, znam koju hranu on koju voli, pa vikendom pravim ta jela. Podela kućnih poslova smanjuje stres i ogorčenost o poboljšava vaš odnos - kaže Brenizer.

 

7. Razumevanje
 

Iako Brenizer i njen suprug imaju zdrav i srećan brak, sukob je neizbežan i normalan deo svih veza. Umesto da puste da svađa proključa, par započinje razgovor sa razumevanjem kako bi "zakrpio" neslaganje.

 

 

makonda-tracker