icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

možda je teško, ali...

5 znakova da je trenutak za raskid: Ako se prepoznate OVDE, ljubav između vas i partnera je nestala

Važno je shvatiti kada je vreme da odete, kako ne biste gubili ni vaše ni partnerovo vreme.

Morate znati da prepoznate kad je ljubav nestala
Morate znati da prepoznate kad je ljubav nestala foto: Shutterstock/bbernard

Veze, bez obzira koliko savršene ili loše u nekim trenucima izgledale - imaju svoje uspone i padove. Svi smo doživeli teške trenutke sa onima koje volimo, ali povremene svađe obično nisu razlog za brigu u zdravim vezama. U nekom trenutku, međutim, možete se suočiti sa izvesnim osećajem koji je teško ignorisati. Ali kako znate kada je i da li je veza gotova?

 

Nikada nije jednostavno razmisliti o raskidu sa nekim koga volite. Ali ako naučite kako da prepoznate kada je veza gotova i pripremite se za to, onda možete odrediti šta je najbolji sledeći korak.

 

Ako niste sigurni šta vam je raditi, obratite pažnju na ovih pet znakova koji najavljuju krah ljubavi.

 

Nema povezanosti


 

Kad nestane emocionalna povezanost, nestaje i dosta toga drugog
Kad nestane emocionalna povezanost, nestaje i dosta toga drugogfoto: Just Life/Shutterstock

Kada iskra nestane, teško je reći da li je veza vredna spasavanja. Jedan od ključnih znakova da se vaša veza završava je da više niste otvoreni sa svojim partnerom. Kamen temeljac srećnih, zdravih odnosa je to što se oba partnera osećaju prijatno jer su istinski otvoreni za razmenu misli i mišljenja jedni sa drugima.

- Ljudi često "skrivaju" dublja osećanja (od sebe i od drugih)... Ako ne delite sa partnerom ono što vam je zaista na umu, to može biti znak da više ne želite duboku vezu. Slično tome, ako ste otkrili da je uobičajena zabavna zafrkancija između vas nestala — ili da je teško voditi zanimljiv razgovor — vaša veza je definitivno nešto izgubila - kaže licencirani savetnik za veze dr Suzan Digs Vajt.

 

Česte svađe

 

 

Česte svađe mogu značiti da je raskid blizu
Česte svađe mogu značiti da je raskid blizu foto: fizkes Shutterstock

Kada se suočavate sa stalnim nesuglasicama, uz obostrane izlive besa, to može biti znak da je raskid blizu.
 

- Kada postoji vrlo malo normalnih trenutaka i smirenosti, shvatite da je vaša veza u ozbiljnom problemu. Ali, i ako uopšte nema svađe - to isto nije dobar znak. Neki parovi postaju toliko iscrpljeni svađom da jednostavno prestaju sa istim kako bi što manje pričali sa partnerom - kaže licencirani klinički psiholog dr Andrea Bonior.


Privlači vas komšija, kolega... 

 

Iako je normalno maštati o drugim ljudima, želje mogu biti štetne kada minimiziraju važnost intimnosti sa vašim partnerom. Bilo da ste fiksirani na svog bivšeg, zaljubljeni u nekoga sa posla, komšiju ili žudite za strancima, vreme je da preispitate svoja osećanja.
 

- Intimne fantazije o drugima mogu biti u redu ako doprinose vašoj vezi, ali ako stvaraju svet u kome se uloga vašeg partnera smanjuje, vreme je da ili nekog drugog stavite u svoje fantazije ili započnete razgovor. Ako vam partner više nije prioritet u krevetu, vreme je za razgovor - objašnjava Digs Vajt.
 

Poverenje je nestalo
 

Bilo da je vaš partner imao aferu ili jednostavno ne ispunjava obećanja, poverenje je teško obnoviti. Ako osećate da ne možete da verujete partneru, to je prepreka koja sprečava bilo kakvu značajnu vezu.

 

- Poverenje je temelj posvećenog odnosa, a njegov nedostatak ubija taj odnos iznutra. Da bi ga povratili, oba partnera treba da se fokusiraju na koren problema koji je doveo do sloma - kaže Andrea Bonior.

 

Partner vas više ne uzbuđuje

 

Ako više nema strasto to bi mogao da bude koban problem za vašu vezu
Ako više nema strasto to bi mogao da bude koban problem za vašu vezu foto: Dean Drobot/Shutterstock

Želja za intimnošću se može kretati gore-dole tokom veze. Ako ste u zatišju i ne možete da vratite svoje aktivnosti u krevetu na pravi put, to nije nužno znak da je veza gotova. Digs Vajtova predlaže da se setite kada ste prvi put bili intimni sa svojim partnerom

 

- Ako možete da se vratite tamo u svojoj glavi i sviđa vam se to mesto na koje vas um vodi — onda vas vaš partner verovatno još privlači. Sa druge strane, ako je vaša strast splasnula, to bi mogao biti problem za vašu vezu. Kada vam je pomisao da vas partner intimno dodiruje odvratna, to možda signalizira da je vezi potrebna revizija ili da je raskid blizu - kaže Vajtova.