ne radite to...

PREVARA nije jedini razlog: Važni faktori koji NARUŠAVAJU vezu iz korena ― i često ih nismo svesni

0

Mada uglavnom pomislimo na preljubu kao glavni razlog prekida jedne veze, postoji mnogo "sitnih", a razornih činjenica koji sasvim negativno utiču na partnerski odnos, pa ga često i skroz prekinu...

foto: Shutterstock, Tiko Aramyan
foto: Shutterstock, Tiko Aramyan

Varanje, preljuba, afera... Kako god nazvali čin prevare, sigurno je da je u pitanju jedna od najrazornijih stvari za jednu vezu ili brak.

 

Ipak, dok je preljuba na prvi pogled najveći problem koji narušava odnos, svakako da to nije jedini faktor.

 

Baš kao i prevara, ove stvari definitivno na duže ili kraće staze upropašćuju odnose dvoje ljudi...

 

 

1. Nesposobnost za kompromis

 

Da, važno je imati svoj stav i ne dozvoljavati sebi tiho povinovanje u svakom trenutku, gušeći svoje želje. Ipak, ako ne želite ni da čujete tuđ argument, želju i potrebu, to nije dobar znak. Niste u vezi sa samim sobom i zapravo je nekada najbolje prihvatiti kompromis i naći zajednički jezik. Ne moramo uvek po svaku cenu ostvariti svaki svoj plan.

 

2. Laž

 

Ako skrivate probleme, činjenice, bilo kakvu sitnicu, čak i u cilju zaštite partnera, to nije dobra stvar. Laganje i skrivanje na duže staze vode do odnosa gde je najlakše partneru prećutati sve što nas tišti. Negujte odnose gde u vezi možete jedno drugom reći baš sve. 

 

3. Arogantnost

 

U kvalitetnoj vezi nema mesta nadmenosti. Stav "ja sve znam/ja sam uvek u pravu" vodi do neravnopravnosti i nezdrave zajednice. Time se uništava samopouzdanje, stiče se osećaj manje vrednosti, a cilj veze nije da neko ima moć i dominaciju, već da zajedno budete jednaki.

 

Toksična veza, Svađa, Raskid, Nervoza
foto: Shutterstock

 

4. Ne znate zbog čega ste u toj vezi

 

Plašite se da ostanete sami? Plašite se šta će vam reći prijatelji/roditelji/rođaci? Mislite da ne možete bolje? Bolje je biti sam nego u lošoj vezi. To najpre nije pošteno prema vama, ali ni prema partneru s kojim ste.

 

5. Sebi u bradu

 

Ako uvek skrivate osećanja, trpite nezadovoljstvo, frustracije, to je jako loše i za vas i za vezu. Sve što trpite u sebi jednog dana će isplivati na videlo, a tada kad se sve nagomilalo, nema mesta daljim popravkama. Govorite iskreno o onome što vam smeta, jasno i glasno i u lice partneru.

 

6. Bez nežnosti


Ako više nema pažnje i nežnosti, to je jasan znak da nešto nije u redu. I to ima dalekosežne posledice, neka od njih i jeste prevara, ali može imati dubok uticaj i na psihu oba partnera...


 

 

makonda-tracker