Ljubav i strah

Stručna saradnica pita: Da li se zaista osećamo potpuno samouvereno tokom prvog sastanka?

0
Brojne su okolnosti zbog kojih zaziremo od upoznavanja sa osobom koja nam se dopada, pa često ne znamo kako da se postavimo kada dođe do susreta, a taj događaj za neke ljude ravan je poseti zubaru, objašnjava naša saradnica.

 

Uloga hormona

 

foto: Profimedia

Zaljubljenost svakako pojačava intenzitet treme. Baveći se istraživanjem opsesivno-kompulzivnog poremećaja i nivoa hormona zadovoljstva serotonina kod onih koji pate od ovog poremećaja, Donatela Maraciti slučajno je došla do zanimljivog otkrića – nivo serotonina kod ovih osoba u padu je, kao i kod onih koji opsesivno razmišljaju o osobi u koju su zaljubljeni.

 

Ti rezultati podstakli su italijansku naučnicu da se više pozabavi hormonskim statusom zaljubljenih. Ona je ustanovila da je kod njih povišen hormon stresa kortizol, dok je testosteron kod muškaraca u padu, a kod žena u porastu. Sve sugeriše na biohemijski poremećaj u mozgu zaljubljenih.

 

Ovih 8 rečenica ni po koju cenu ne smete reći drugarici koju je ostavio dečko!

 

Kortizol raste u odsustvu željene osobe, dok prilikom susreta, pogleda, dodira, nivo oksitocina, hormona ljubavi i sreće, naglo raste, čak dvostruko više nego što se meri kod trudnica. Poznato je da oksitocin doprinosi uspostavljanju neraskidive veze između majke i deteta. Zaljubljena osoba ima snažnu želju da sve više vremena provodi sa nekim u koga je zaljubljena, nekritički očekujući da istu težnju ima i druga strana. Takvo razmišljanje može da dovede do niza nesporazuma i razočaranja.

 

Obuzdavanje treme

 

Tremu ćemo učiniti pozitivnom ukoliko sebi kažemo da je reč o jednom susretu koji nije dovoljan da predstavimo sebe u potpunosti, niti da se druga strana predstavi nama kao celovita ličnost. Jer, to je samo jedan, i to prvi susret! Svaki naredni nova je kockica u mozaiku ličnosti.

 

Ako na takav način posmatrate svoj prvi romantični susret, sebi dajete priliku da se zauzmete onim svojim delom ličnosti u kome se osećate najudobnije, a istovremeno povećavate šansu da razmena bude spontana i prijatna. Sve više od toga nisu realna očekivanja od prvog sastanka.

 

Glumica Salma Hajek priznala je da je njen prvi susret sa sadašnjim suprugom počeo veoma loše

 

foto: Profimedia

Nisam ni znala da je to sastanak. Mislila sam da idem na neki događaj, ali tamo je bila samo jedna osoba. To su mi namestili prijatelji koji su znali da ne volim dejtove pa su me ubedili da će to biti nešto drugo. Bila sam ljuta. Čak je i on bio iznenađen jer je mislio da sam znala o čemu je reč. Iako je počelo veoma loše, kao što vidite, danas smo srećni", izjavila je glumica.

 

Piše: Aleksandra Golubović, psiholog i psihoterapeut transakcione analize

 

foto: Promo

 

makonda-tracker