Kako je Rosa postala ikona

Sasvim obična krojačica iz Alabame pokrenula je revoluciju koja je promenila svet: Jednostavno mi je bilo dosta odustajanja... (FOTO)

0
Rosa Parks najbolji je dokaz da najmanji potez otpora može promeniti svet. Sve je počelo 1. decembra 1955. godine kada se ova dama iz Montgomerija vraćala s posla iz jedne robne kuće.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Rosa je ušla u klasični južnjački autobus, koji je u to vreme bio podeljen na mesta rezervisana za belce i ona za Afroamerikance.

Nisam ni znala da pišem istoriju... Bilo mi je jednostavno dosta odustajanja".

Ovim je rečima Rosa Parks objasnila svoje porive za slavni čin. A Američki Kongres proglasio ju je majkom modernog pokreta za ljudska prava.

 

foto: Profimedia

Naime, kada su se sva mesta za belce ispunila, vozač autobusa Džejms F. Blejk naredio je 32 godine staroj Rosi da ustane i ustupi svoje mesto. No, ona je to odbila.

Ne smeš osećati strah zbog stvari koje činiš kada znaš da si u pravu", tvrdila je.

Upoznajte najstariju instruktorku joge (98): Sve tajne sreće uz povremenu čašu vina ili kockicu čokolade (VIDEO)

 

Zbog građanskog čina neposlušnosti odmah je pozvana policija, a Rosa je uhapšena i optužena... Njeno suđenje dovelo je do bojkota autobusnog saobraćaja u Montgomeriju, kao i do jednog od najmasovnijih pokreta protiv rasne segregacije na čelu s Martinom Luterom Kingom Džuniorom.

 

Iako je ćerka stolara i učiteljice postala američka ikona, to nije bio kraj nenim problemima. Medijska izloženost stvorila je od nje laku metu, pa je ubrzo dobila otkaz i bila prisiljena da se preseli sa suprugom i negde drugo krene "od nule".

 

Neko vreme radila je kao domaćica u jednom crnačkom hotelu, a više godina radila je i kao krojačica. Afroamerički kongresnik Džon Konjers zaposlio ju je u svojoj kancelariji 1965. godine gde je radila u administraciji sve do penzije 1988. godine.

 

Nakon toga se najviše bavila dobrotvornim radom na svom Institutu "Rosa i Rejmond za samozapošljavanje" koji je pokrenula u sećanje na svog supruga, a izdala je i memoare po imenu "Tiha moć" kao i autobiografiju "Moja priča".

 

foto: Profimedia

Želim da budem zapamćena kao osoba koja je želela da bude slobodna... kako bi i drugi bili slobodni."

makonda-tracker