JAČA STRANA SRBIJE

Svetlana Bilić: Pokazale smo da možemo i više od muškaraca

0

Da fudbal nije rezervisan samo za muškarce, dokazala je jedna dama iz Rume, koja je postala internacionalni fudbalski sudija i prva žena koja je sudila na nekom meču Superlige

foto: Nemanja Nikolić
foto: Nemanja Nikolić

Iako se oprobala u mnogim sportovima prema kojima ljubav gaji odmalena, Svetlana Bilić (37) pre 18 godina je rešila da napravi veliku prekretnicu i posveti se fudbalu.

 

Danas ponosno nosi titulu najboljeg ženskog fudbalskog sudije iz Srbije, a iza sebe ima tri Evropska, jedno Svetsko i više od stotinu međunarodnih prvenstva.

 

Glossy: Kako ste se zainteresovali za fudbal?

 

- Najduže sam se bavila košarkom, ali kada je pre osamnaest godina raspisan konkurs za fudbalske sudije u mom matičnom savezu, to mi se učinilo veoma interesantnim. Želela sam da se oprobam u nečemu gde nema mnogo

devojaka i može da se uradi nešto drugačije.

 

Glossy: U čemu je razlika između muškog i ženskog fudbala, osim u novcu?

 

- Pravila su ista za sve, a novac jeste jedna od bitnih razlika. Više se ulaže u muški fudbal. U skandinavskim zemljama, Nemačkoj i Japanu ulaže se u ženski fudbal više nego kod nas, ali i mi napredujemo. Iskreno se nadam da će se narednih godina na ženski sport obraćati više pažnje, s obzirom na to da su devojke to zaslužile.

 

Glossy: Da li ste se susretali sa predrasudama ili poteškoćama samo zbog toga što ste žena?

 

- Tako je bilo u početku. Danas je ženski fudbal više zastupljen, ima dosta devojčica i devojaka koje se bave suđenjima, naročito je to postalo trend poslednjih godina. Na početku moje karijere muškarci nisi bili sigurni u moje odluke, međutim, vremenom su stekli poverenje i navikli su se na mene.

 

Glossy: Fudbaleri često burno reaguju na odluke sudija, kako se vi nosite s tim?

 

- Navikla sam, ne pridajem previše značaja tome, jer znam da su u žaru borbe i da je prisutan adrenalin u toku utakmice. Ne srećem se često sa neprijatnim situacijama, kao što je to bilo na nekim nižim rangovima takmičenja, kada sam počinjala.

 

Glossy: Kakvu komunikaciju imate sa ostalim sudijama i ima li takmičenje među vama?

 

- To je zdrava konkurencija, svako ulaže u sebe, u svoju fizičku spremu, edukaciju, odluke. Postoje kriterijumi po kojima napredujemo. Od početka sam zacrtala svoj cilj, a to je nivo na kom sam sada. Kolege gledam kao ravnopravne, a smatram da i oni mene tako tretiraju.

 

Glossy: Ostaćete upamćeni u istoriji srpskog fudbala kao prva žena koja je sudila na nekom meču Superlige. Kakav je osećaj pomerati granice?

 

- Zaista je fascinantno dobiti poverenje sudijske komisije i Fudbalskog saveza Srbije, kojima sam beskrajno zahvalna, s obzirom na to da sam jedina devojka koja je dobila takvu priliku. Osećam ponos, sreću i euforiju. Iskreno se nadam da će u budućnosti biti mnogo više devojaka sudija. Pokazale smo da možemo i da ulažemo čak i više od muškaraca.

 

Glossy: O kakvoj karijeri maštate?

 

- Bila sam učesnik tri Evropska prvenstva, jednog Svetskog i više od sto međunarodnih, a ono što bih želela u budućnosti i za šta ću se truditi jeste Svetsko prvenstvo za devojke, kao i Olimpijske igre. Nakon toga bih volela da budem ta koja će pomagati sudijama oba pola u edukaciji.

 

Glossy: Koji savet biste dali svim ženama koje žele da se oprobaju u ovoj profesiji?

 

- Neka se ugledaju na primere žena koje su krenule u moje vreme, kada je bilo mnogo teže nego danas. Biće im potrebno mnogo truda i ulaganja, ali ako je to što one žele, nikada ne treba da odustaju, jer se snovi ostvaruju.

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Jača strana Srbije", sufinansiranog iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

makonda-tracker