BEZBEDNOST

ČUVAJTE SVOJE KRIPTOVALUTE: Otkriven malver koji prati 2,3 miliona virtuelnih novčanika

0

Niko nikada nije nazvao kriptovalute lake za korišćenje.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

U većini slučajeva, transakcija ovim valutama zahteva unos adresu novčanika primaoca, koja se sastoji od dugog niza brojeva i slova koji je gotovo nemoguće zapamtiti. Da bi olakšali život, većina ljudi kopiraju adresu koristeći svoj operativni sistem.

 

Ako postoji način da nešto eksploatišemo, hakeri će to shvatiti - a isto važi i ovde. Bitcoinist je u aprilu izvestio da je zlonamerni softver koji je identifikovao Palo Alto Netvorks cilja podatke koji se drže na korisničkim klipbordima, a nastali su kopiranjem i lepljenjem podataka. Ovaj specifičan trojanac se zove ComboJack i menja adresu novčanika primaoca sa adresom novčanika naapadača.

 

Kao što je slučaj sa većinom zlonamernog softvera, većina zaraženih korisnika čak ni ne shvataju da su zaraženi sve dok nije prekasno.

 

Da bi se branili od takvog zlonamjernog softvera i izbegli gubitak svojih kriptovaluta, važno je da ažurirate antivirusni softver i operativni sistem.

 

Štaviše, korisnici kriptovaluta trebali bi često - a mi mislimo uvek - duplo da proveravaju bilo koje adresu pri transakciji kriptovaluta. Jednostavan način da se ovo reši je samo da proverite prvi niz karaktera i poslednji niz karaktera u određenoj adresi novčanika. Međutim, provera svakog karaktera pojedinačno je najbolji način da se osigurate da sredstva šaljete na pravu adresu.

 

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

 

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena i odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija.

 

Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

 

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu i u komunikaciji preko interneta.

 

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.

 

 

makonda-tracker