šokantno

KAD MAJSTORI ZA LOZINKE OMANU: Istraživanje otkrilo uznemirujuće podatke o navikama IT stručnjaka

0

Danas je svetski dan lozinki, a saveti za njihovo pažljivo kreiranje su već dobro poznati.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Novo istraživanje kompanije za upravljanje identitetom SejlPoint otkriva da IT profesionalci ne praktikuju ono što propovedaju kada je u pitanju korišćenje lozinki.

 

U saradnji sa istraživačkom kompanijom Venson Born, SeilPoint je anketirao 400 donosilaca odluka o svojim korisničkim navikama i došao do nekih zabrinjavajućih rezultata.

 

Više od polovine ispitanika (55 odsto) priznalo je da ponovo koristi iste lozinke na različitim lokacijama. Ni izbor jakih lozinki nije rasprostranjena navika. Od anketiranih donosilaca odluka IT-a, 32 odsto je za lozinku koristilo reči kao što je ime porodice. Druge uobičajeni pojmovi uključuju ime ljubimca (28 odsto), lokacija koja se lako pamti (20 odsto) i omiljeni sportski tim ili igrač (20 odsto).

Čak i neke od najočiglednijih loših lozinki koa što je reč "lozinka" ili "kverti" dospele se na listu nakorišćenijh kod IT stručnjaka.

 

Loša navike kod smišljanja stvara prostor za napadače da lako pristupe podacima preduzeća", kaže Kari Hanson, potpredsednik korporativnog marketinga SeilPointa.

 

"I dok možemo da raspravljamo o dugovečnosti lozinki, činjenica je da su oni najčešće korišteni i prihvaćeni način autentifikacije. Moramo biti oprezni u zaštiti sebe i svojih kompanija".

 

Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?

 

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

 

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

 

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

 

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.

 

makonda-tracker