ASTRONOMSKA PREDSTAVA

Veliki događaj na nebu: Uskoro nas čeka redak fenomen, astronomski spektakl koji ne smete propustiti

0

Redak astronomski događaj će se desiti već sledećeg meseca

Astronomska dešavanja na nebu
Astronomska dešavanja na nebufoto: Handout / AFP / Profimedia

Ako ste nedavno propustili magični prikaz severnog svetla, mogli biste dobiti još jednu priliku da vidite nešto zaista posebno na noćnom nebu za samo nekoliko dana.

 

Naime, trećeg juna će se desiti planetarno poravnanje i možda ćete moći da vidite šest planeta kako se poravnavaju na nebu.

 

Za Vogue Kejt Petl profesorka na Odseku za fiziku i astronomiju Univerzitetskog koledža u Londonu, otkrila je šta je to tačno planetarno poravnanje i kojih datuma možemo da očekujemo ovaj spektakl na nebu.

 

-  Poravnanje planeta je astronomski događaj koji se dešava kada se, sticajem okolnosti, orbite nekoliko planeta Sunčevog sistema dovedu na otprilike istu stranu Sunca u isto vreme, objašnjava Kejt. To znači da se pojavljuju u liniji na nebu, kada ih posmatramo sa Zemlje.

 

Planeta Jupiter
Planeta Jupiterfoto: mediadrumimages/TomWilliams / Media Drum World / Profimedia

- U ovom slučaju, planete Jupiter, Merkur, Uran, Mars, Neptun i Saturn će formirati liniju preko neba, tim redosledom.

 

Kejt ističe da se, u ovom slučaju, "planetarno poravnanje" odnosi na planete koje se vidljivo postavljaju na nebu – takođe poznato kao "planetarna parada" – ali one neće biti u stvarnom orbitalnom poravnanju.

 

- Važno je naglasiti da planete ne formiraju pravu liniju u svemiru – to je mnogo ređi astronomski događaj koji se zove sizigija", kaže ona. 

 

- Međutim, zato što sve planete, uključujući i Zemlju, kruže oko Sunca u približno istoj orijentaciji (kreću se u ono što nazivamo 'ravan ekliptike'), kada su na istoj strani Sunca jedna kao i druga, čini se da formiraju liniju na nebu kada ih posmatramo sa Zemlje.

 

Planeta Zemlja
Planeta Zemljafoto: Profimedia

Vizuelno planetarno poravnanje, ili planetarna parada, relativno su česti fenomeni, posebno ako se radi o dve, tri ili četiri planete u liniji na nebu. Ali videti pet ili više planeta kako se poravnavaju je retkost.

 

Predstojeće planetarna poravnanja sa 5 ili više planeta desiće se:

 

  • juna 2024.
  • avgusta 2024.
  • januara 2025.
  • februara 2025.
  • avgusta 2025.

 

Poravnanje u februaru 2025. biće značajno jer će sve sedam planeta osim Plutona formirati liniju na nebu, ali imajte u vidu da ovaj fenomen ne može da se prati golim okom jer neće biti vidljiv na taj način.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

 

makonda-tracker