značenje

Trikovi za tumačenje NATALNE KARTE: Šta znači koja kuća, kako planete utiču na ličnost, šta su horizont i MC...?

0

Predstavljamo vam nekoliko važnih objašnjenjenja o tome kako čitati natalnu kartu

Natalna karta podeljena je na 12 segmenata
Natalna karta podeljena je na 12 segmenatafoto: Shyntartanya/Shutterstock

Natalna karta predstavlja prikaz neba i rasporeda nebeskih tela u trenutku našeg rođenja i time, ako verujete u astrologiju, otkriva mnogo o našim ličnostima, sudbinama, sklonostima, slabostima...


Malo je verovatno da će dve osobe imati identičnu natalnu kartu, pa tako čak i blizanci – rođeni na istom mestu i u približno isto vreme – mogu da imaju različite natalne karte i neku važnu razliku u horoskopu i ličnosti.


Natalna karta zato je osnovni gradivni blok astrologije, naš astrološki DNK, a da bi vam njeno tumačenje bilo lakše, postoji nekoliko stvari koje treba da znate.

8 zanimljivih činjenica važnih za čitanje natalne karte

 

1. Kuće u natalnoj karti

 

Natalna karta izgleda kao točak podeljen na 12 segmenata, a svaki od njih predstavlja različitu oblast u vašem životu. Možda su vam poznatije pod nazivom "kuće". Na primer, prva kuća se odnosi na zdravlje i samoidentitet, dok se sedma kuća tiče naših veza s drugima.

 

Tumačenje natalne karte nije bauk
Tumačenje natalne karte nije baukfoto: Shutterstock

Postoji 10 planeta, koje su podeljene na tih 12 kuća, tako da će u natalnoj karti biti i praznih kuća. Ne brinite – to ne znači da se u toj oblasti ništa neće dešavati, pa tako neko može da ima praznu petu kuću, koja se odnosi na začeće, trudnoću, porođaj, decu (posebno na prvo, najstarije dete), ali da ima nekoliko dece.


Značenje kuća u astrologiji

 

  • Prva kuća, ličnost koju ispoljavamo
  • Druga kuća, bogatsvo
  • Treća kuća, istraživanje sveta koji nas okružuje
  • Četvrta kuća, porodica i sigurnost
  • Peta kuća, kreativnost
  • Šesta kuća, odgovornost
  • Sedma kuća, veze sa drugim ljudima
  • Osma kuća, motivacije i želje
  • Deveta kuća, duhovno stanje
  • Deseta kuća, karijera
  • Jedanaesta kuća, društveni život
  • Dvanaesta kuća, ograničenja u životu


Značenje planeta u natalnoj karti

Imajte u vidu da se u astrologiji Sunce i Mesec posmatraju kao planete, iako to nisu.

 

  • Sunce se odnosi na identitet i svrhu postojanja
  • Mesec na životna iskustva i osećanja
  • Merkur je vezan za komunikaciju sa ljudima i stvarima oko nas
  • Venera pokazuje šta je ono što neka osoba uvažava i u čemu uživa
  • Mars predstavlja akciju i volju
  • Jupiter predstavlja sposobnost ljudi da se prilagode društvu
  • Saturn predstavlja odgovornost i pravila
  • Uran označava sposobnost prevazilaženje prepreka
  • Neptun predstavlja ideale i maštu
  • Pluton je vezan za promene i unutrašnji rast

Svakom kućom vlada neka planeta, na osnovu horoskopskog znaka koji se u njoj nalazi. Recimo, ako je nekome u prvoj kući Jarac, kojim vlada Saturn, znači da će Saturn biti najuticajnija planeta prve kuće, odnosno da je u pitanju odgovorna, disciplinovana i ozbiljna osoba, vrlo ambiciozna, vredna i uporna.

 

2. Znak, podznak i Mesečev znak

 

Na natalnoj karti uvek su istaknute tri tačke ličnosti, odnosno Sunčev znak (horoskopski znak), Mesečev znak i ascedent (horoskopski podznak). Sunčev znak opisuje karakter, kvalitete centralnog ega, samoizravažanje i identitet, Mesečev znak je vaša emocionalna energija, dok je podznak vaš temperament, spoljašnji maniri i ponašanje, tj. ono što drugi vide.

 

Natalna karta podeljena je na 12 segmenata
Natalna karta podeljena je na 12 segmenatafoto: Shutterstock

3. Aspekti u natalnoj karti


Planete prave aspekte jedna s drugom, što je drugi način da se kaže da planete "komuniciraju" jedna s drugim. Ako su dve planete u "prijateljskim" aspektima, kao što su trigon i sekstil, odlično se slažu i energija se lakše manifestuje. Ako su oprečni aspekti, u jednoj kući će biti više borbe.

 

4. Ne deluje sve istovremeno


Nećete odjednom osetiti sve što vaša natalna karta priča o vama. U različitim životnim razdobljima će se istaći različite planete i oblasti, a dobar astrolog to može da razluči.

 

5. Vreme rođenja je presudno


Tačno vreme rođenja je veoma, veoma važno za preciznu natalnu kartu, pa bacite pogled i na svoja dokumenta jer nije isključeno da roditelji "zaokruže", a svaki minut je značajan.

6. Šta je MC u natalnoj karti?


MC tačka je među najvažnijim delovima natalne karte: u pitanju je "srednje nebo", tj. Medium Coeli, tačka na vrhu karte, koja predstavlja karijeru, profesionalni put i javni ugled, sve ono što želimo da podstignemo i kako vidimo sebe u društvu, kao i ambiciju i sposobnost da ciljeve ostvarimo. Ako je blizu te tačke, recimo, Uran, to znači da vam je prioritet nezavisnost, a ako je tu Merkur vi prikupljate podatke, pišete...

 

Natalna karta predstavlja prikaz neba i rasporeda nebeskih tela u trenutku rođenja
Natalna karta predstavlja prikaz neba i rasporeda nebeskih tela u trenutku rođenja foto: Shutterstock / New Africa

7. Šta je horizont u natalnoj karti?


Horizontalna linija koja ide od podzanka (AC) do descedenta (DC) je horizont, pa tako možete bukvalno da vidite kako su se Sunce i Mesec okretali oko vas u trenutku kada ste došli na svet. Ova linija govori o vašim vezama i vama.

 

8. Ne čitajte (samo) svoj Sunčev znak


Većina horoskopa u pop kulturi treba da se čita iz podznaka, a ne iz Sunčevog znaka, što znači da uglavnom čitamo horoskop za donekle pogrešan znak. Znak u kom je Sunce pokazuje našu srž, ali većina astrologa prepostavlja da je Sunce u prvoj kući, pa bi možda bilo preciznije čitati i horoskop za podznak. Tako ćete bolje razumeti šta su vam planete spremile.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Astrolog o godini Drvenog zmaja

 

makonda-tracker