ne propustite priliku

Šta je PLAVI SUPERMESEC? Redak astronomski fenomen koji ćete TRI VEČERI moći da vidite na nebu Srbije

0

Pun mesec će se pojaviti u sredu, četvrtak i petak 

foto: Antonio Ahel/ATA Images
foto: Antonio Ahel/ATA Images

Biće lociran direktno nasuprot položaja Sunca u geografskoj dužini na Zemlji, manifestujući se u 21:36 po istočnom letnjem vremenu (EDT).

 

Poklapajući se sa ovim nebeskim događajem, planeta Saturn, na pragu dostizanja najbliže i najsjajnije tačke u godini, deliće blizinu Meseca.

 

Kako sumrak prelazi u noć, Saturn će biti pozicioniran oko pet stepeni u gornjem desnom uglu Meseca. Tokom večeri, Saturn će naizgled pratiti putanju u smeru kazaljke na satu oko Meseca.

 

 

Pun Mesec će biti vizuelno potpun otprilike tri dana obuhvatajući svoj vrhunac, od utorka uveče do petka ujutru.

 

Ova pojava je okarakterisana kao supermesec.  Samo tri odsto punih Meseca čine plavi Meseci, a sledeći će biti vidljiv tek u maju 2026. godine. 2037. godine ova pojava biće vidljiva i u januaru i u martu.

 

Dok se koriste različiti kriterijumi da bi se odredilo šta se kvalifikuje kao "super" Mesec, postignut je konsenzus da oba puna Meseca u avgustu 2023. ispunjavaju kriterijume.

 

Gde videti plavi mesec avgust 2023.?


Ovaj pun Mesec je drugi u avgustu, koji odgovara definiciji Plavog Meseca na osnovu moderne klasifikacije koju je ustanovio časopis Ski & Telescope 1946. godine.

 

Nasuprot tome, tradicionalnija definicija Plavog Meseca, čije poreklo datira najmanje iz 1500-ih, odnosi se na treći pun Mesec u sezoni koja sadrži četiri Meseca.

 

1 / 6 Foto: Antonio Ahel/ATA Images

 

Kako možete gledati plavi mesec u avgustu 2023.?


Nakon zalaska sunca u sredu, Super Plavi Mesec će se pojaviti na nebu. Upravo sada, ako ste napolju možete videti ovu retku pojavu.

 

Biće pozicioniran direktno nasuprot Sunčeve lokacije u smislu geografske dužine zasnovane na Zemlji, što će postati očigledno u 21:36 po istočnom letnjem vremenu (EDT).

 

Supermesec
Supermesec foto: AstroStar/Shutterstock

 

Tokom večeri ovaj supermesec video se i na teritoriji cele Srbije. Nije ga bilo samo u onim krajevima gde je bilo oblačno. Supermesec je specifičan jer je 16 odsto svetliji od prosečnog, a izgledom je veći od punog Meseca. Ovaj fenomen nastaje kada je Mesečeva orbita najbliža Zemlji, u trenutku punog Meseca.

 

Uporedo sa ovim izuzetnim astronomskim događajem, planeta Saturn, približavajući se svojoj najbližoj i najblistavijoj tački u godini, deliće blizinu Mesecu.

 

Bonus video:

 

Kako da napravite kupku za detoks uoči punog meseca?

 

makonda-tracker