pogledajte u nebo

Ovaj mali ritual će vam biti od pomoći: Kiša zvezda padalica večeras donosi ISPUNJENJE ŽELJA

0

Ako nas ne ometu oblaci, večeras ćemo moći da uživamo u vrhuncu kiše "zvezda padalica" Geminida, velikih meteorskih rojeva!

foto: Belish/Shutterstock
foto: Belish/Shutterstock

Kiša Geminida traje od 7. do 17. decembra, a najavljivano je da vrhunac doživljava 13. i 14. decembra.


Radijant Geminida, odnosno tačka na nebeskoj sferi iz koje metori naizgled "izlaze" nalazi se u sazvežđu Blizanaca i vidljiv je s obeju Zemljinih hemisfera. Budući da su mnogi Geminidi sjajni i u boji, idealni su za fotografska posmatranja. Iako je većina bele boje, ima ih i zelenih, i žutih, i crvenih i čak plavih, zahvaljujući metalnim ostacima, natrijumu i kalcijumu u česticama.
Spadaju u "godišnje rojeve", što znači da svake godine u isto vreme prolaze pored Zemlje.

 

Nebo, Horoskop, Astrologija, Teleskop, Noć, Zvezde
foto: Profimedia

Dok se za Perseide i Leonide zna vekovima, Geminidi su prvi put primećenih tridesetih godina 19. veka, a od 20. veka se posmatraju masovno. Ljubitelji "zvezda padalica" svako decembra se obuku toplo i izađu kako bi posmatrali noćno nebo i poželeli najlepšu želju.

 

Kako biste bili sigurni da ćete videti Geminide, izađite iz gradske sredine, daleko od svetlosnog zagađenja, i verovatnije ćete videti svoju srećnu zvezdu...
 

Kada ugledate "zvezdu padalicu", zamislite iskrenu želju, zažmurite i na nekoliko minuta vizualizujte svoju želju, a potomnastavite da posmatrate nebo. Vidite li još zvezda, uvek poželite iznova istu želju i nikome je ne otkrivajte.

 

 

makonda-tracker