tajne zvezda

Horoskop OTKRIVA: Koja GRČKA BOGINJA se krije u vama?

0

U svakoj dami krije se po jedna boginja, a ovaj zanimljivi horoskop to i potvrđuje.

foto: Profimedia

JARAC


Metida, boginja mudrosti i razboritosti


Metida je kći Tetije i Okeana, morskih božanstava. Ona je Okeanida, jedna od morskih boginja. Bila je prva Zevsova žena kojem je pomogla da svrgne Krona, njegovog oca. Kad je shvatila Metidinu mudrost i dobrotu, Zevsova majka Reja dala je Metidu Zevsu za ženu. Zevs ju je voleo jer mu je delila mudre savete, ali Zevsova baka Geja, Majka Zemlja, izrekla je proročanstvo da će Zevsa svrgnuti njegovo i Metidino dete.

 

Kad je Metida zatrudnjela pretvorila se u muhu i Zeus ju je progutao, ali dijete je preživjelo. Bila je to Atena, božica rata i mudrosti, koja je naoružana iskočila iz Zeusova glave i postala njegova najdraža kći.

 

VODOLIJA


Hekata, boginja tajnih učenja, rađanja i magije


Hekata utelovljuje trostruku osobu: na nebu je boginja Meseca, na Zemlji boginja porođaja i omladine, a u podzemnom svetu vladarica podzemnih sila. Zaštitnica je magije i tajnih učenja. Prate je sablasti, noćna priviđenja i besni psi. Kad je Had oteo svoju nećaku Koru i promenio joj ime u Perzefona, dok ju je njezina majka Demetra tražila, pomogla joj je upravo Hekata. U podzemlju je Perzefona postala njezina štićenica.

 

Kad su bogovi pretvorili Hekabu u crnog psa, ona je postala Hekatina miljenica. Zato su se Hekati žrtvovali psi. Hekata je na vazama prikazivana kao žena s bakljama, odevena na jednak način kao Artemida. Kao kip je prikazana u liku tri žene koje stoje jedna do druge, s krunama na glavi.

 

RIBE


Amfitrita, boginja mora


Kći je morskog boga Nereja i njegove žene Doride te Posejdonova izabranica. Amfitritino potomstvo bili su i foke i delfini s kojima je često portretirana. U umetnosti je obično prikazivana uz Posejdona ili u vožnji kočijom koju su vukli morski konjici ili ostala morska stvorenja. Odevena je u kraljevsku odeću i imala mrežicu u kosi. Često je u poeziji bila personifikacija mora.

Eustatije Solunski govori da ju je Posejdon ugledao u Naksu kako pleše s Nereidama te ju je odnio i oženio. Druga verzija mita govori da se u Amfitritu zaljubio Posejdon, ali se ona bojala udaje za njega jer je bio niže božanstvo od nje te je pobegla i sakrila se u najudaljenijem kraju mora. Ipak, Posejdonov ju je delfin pronašao i doveo, a za nagradu je smešten na nebo kao sazvežđe Delfina. Venčali su se i rodila mu je dvoje dece, Rodu i Tritona.

makonda-tracker