Story Travel - Katalonija: U bojama mora, peska i nadrealizma…

0
Tvrdoglavi Katalonci već godinama bore se za svoju nezavisnost, a iako ih kroz dnevno-političke teme nekada doživljavamo i kao opasne, kada jednom posetite ovaj region, zaljubićete se u njega na prvi pogled
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Već godinama tokom aprila nekoliko hiljada srpskih studenata putuje na apsolventsku ekskurziju u Kataloniju. Skoro svi gradići ove španske pokrajine na severoistočnom delu Pirinejskog poluostrva, ispunjeni su žamorom mladih ljudi koji tragaju za dobrim provodom, ali i turističkim atrakcijama koje ovaj region i te kako poseduje. Osim bogate istorije i zanimljive kulture, ova turistička destinacija nudi i prelepe kilometarske plaže, ali i 300 sunčanih dana u godini. Zato i ne čudi što je ova oblast Španije sinonim za dobar provod. Svesni su toga i domaćini, pa će na svakom koraku pokušati da vas ugoste nekim od svojih specijaliteta. Ali, u bilo kom gradiću da se nalazite, trudite se da izbegnete ulickane kafiće i restorane jer se pravi provod krije u onim na prvi pogled neuglednim konobama.  Katalonija je poznata i po malim gradovima, a svaki od njih krije deo bogate i zanimljive istorije.

 

GRADIĆI KOJI ČUVAJU TAJNE…

Na obali Sredozemnog mora leži Taragona, mesto koje postoji još od petog veka pre nove ere, a koje karakterišu romantične stare ulice, mir i spokoj. Ovaj grad ima i bogatu istoriju, a kao dokaz za to su i brojne arhitektonske građevine koje potiču još iz Rimskog carstva. Najzanimljiviji su ostaci rimskih zidina koje su nekada štitile grad i amfiteatar iz 19. veka, jedan od najsačuvanijih u Evropi. Taragona ne privlači turiste samo bogatom kulturnom baštinom, već i prelepom peščanom obalom.

Ovaj region krije još jedan zanimljivi mali grad pod nazivom Sitges koji je smešten na pola puta između Taragone i Barselone. Ovo mesto čuveno je po Fakundu Bakardiju, tvorcu najpoznatijeg ruma na svetu. Sa 17 tropskih plaža dugačkih čak 18 kilometara i tri marine, ovo je jedna od omiljenih destinacija za vrele letnje dane. I stara prestonica Gerona ima svoj šarm koji se veže za vekovima staru arhitekturu i najveću gotičku građevinu u Evropi koja je, kako kažu mnogi, vredna divljenja.

Katalonija ima predivnu i dugu obalu na kojoj je smešten veliki broj letovališta od kojih se izdvaja oblast Kosta Brava. Ova oblast nalazi se 60 kilometara severno od Barselone i bogato je obdarena predivnim prirodnim lepotama, peščanim plažama koje su smeštene u morskim uvalama i bogatim nasleđem koje se može videti na gotovo svakom koraku. Najpoznatije letovalište je Ljoret de Mar, u koje su Srbi odlazili još u vreme stare Jugoslavije, pa ne bi trebalo da vas začudi što određeni broj stanovništva razume naš jezik. Iz Ljoret de Mara lako se može stići do Barselone koja je udaljena manje od jednog sata vožnje autobusom. Barselona je poznata kao metropola modernizma. Grad u kojem je živeo i radio arhitekta Antonio Gaudi sadrži i njegova najreprezentativnija dela koja godišnje privlače milione turista iz celog sveta. Najpoznatija je katedrala Sagrada familija koja je ostala nezavršena posle njegove smrti i još se gradi. Predviđa se da će biti završena oko 2020. godine. Tu je još i kompleks Park Guelj, gde je arhitekta i živeo tokom poslednjih dvadeset godina života i kuća Batiljo. Za ljubitelje fudbala, u Barseloni se nalazi i stadion Nou kamp, dok se na samoj obali prostire veliki akvarijum koji obavezno morate da vidite.

 

DALIJEVA MISTERIJA

I dok je Bakardi proslavio Sitges, isto je napravio Salvador Dali sa svojim rodnim gradom Figuerasom koji čuva sva njegova dela. Još za života osnovao je muzej u kojem je posle smrti i sahranjen. Nadrealizam, naročito Dalijev, govori dosta sam za sebe i otvoren je za tumačenja, a podjednako ga dobro shvataju deca i odrasli. Od Dalijeve smrti 1984. godine, može se posetiti i prostorija s njegovim grobom, smeštena u centru muzeja koji nema samo izložbeni karakter. U letnjem periodu u dvorištu muzeja mogu se pogledati projekcije filmova koji su u vezi sa životom slavnog  slikara.

 

OČUVANJE JEZIKA KROZ GODINE

Znanje španskog jezika koje ste godinama sticali gledajući poznate telenovele, neće vam biti od velike koristi. Razumeće vas, ali bilo bi najbolje kada biste se sa Kataloncima sporazumevali na njihovom jeziku. Katalonski je najveći manjinski jezik u Evropi, a sa više od 9 miliona aktivnih i pasivnih korisnika, premašuje i mnoge nacionalne jezike, poput danskog ili slovačkog. Manje je poznato da je to jedini službeni jezik planinske državice Andore. Iako je katalonski vekovima bio tretiran kao jezik drugoga reda, a u nekim razdobljima i zabranjivan, Katalonci su mu ostali verni i sačuvali ga do današnjih dana. Demokratizacija Španije u 20. veku omogućila je oporavak ovog jezika i njegov dalji razvoj na svim područjima javnog života. Najbolje se očuvao u Kataloniji, gde je i nacionalna osvešćenost Katalonaca najveća i u budućnosti mogla bi da dovede do stvaranja nezavisne države. Katalonski je tamo glavni jezik u školama, zastupljen je u izdavaštvu, a ima i značajnu medijsku i muzičku produkciju. S druge strane, katalonska muzika ističe se modernim zvukom i kvalitetom. S obzirom na to da su žitelji Katalonije temperamentnom veoma slični nama, ukoliko se odlučite da posetite ovu destinaciju, male su šanse da ćete pogrešiti…

Danilo Mašojević

makonda-tracker