Story Travel- Kajmanska ostrva: Ostrva s blagom

0
Kajmanska ostrva najčešće se spominju kao mesto gde se sliva gomila sumnjivog novca sa svih strana sveta. Šteta, jer ta tzv. prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva nudi verovatno najlepše plaže na Karibima i fascinantni podvodni svet koji će vas prebac
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U početku beše tri nenastanjena ostrva u Zapadnim Karibima. Toliko mala i ravna da, kada je Kolumbo na njih naišao 1503. godine, nije želeo da se maltretira i da zastane.

Britanci su kontrolu nad ostrvima, koja su tada već bila poznata kao Veliki Kajman, Mali Kajman i Kajman Brak, uspostavili 1670. godine. Inače, ostrva su ime dobila po vrsti guštera, kajman, koje su Evropljani u početku zabunom smatrali krokodilima.

I dok su se druge karipske državice otimale za nezavisnost, Kajmanci su uglavnom bili zadovoljni kao podanci engleske krune. Praktično, uz nekoliko gusarskih priča, to je sve kad je reč o istoriji ova tri ostrva. Naravno, ne treba zaboraviti ni činjenicu da su negde usput dobili status poreskog raja.

Naime, legenda kaže da je za to zaslužan engleski kralj George III, koji je ostrvljane oslobodio plaćanja takse nakon što su mu spasili sina iz broda koji se tu nasukao krajem 18. veka. Verovatnije je ipak da tih nekoliko stotina stanovnika, koji su u to vreme tu živeli i nisu proizvodili bilo šta što bi moglo da se oporezuje!

Tako je i danas. Čak 90% svega što se troši na ostrvima, uključujući i hranu, dolazi iz uvoza, a zarada je gotovo isključivo od turizma i, naravno, finansijskih usluga. Jer, nema te svetske banke koja na Velikom Kajmanu nije otvorila barem predstavništvo.

Ipak, nagli razvoj najvećeg ostrva dogodio se relativno skoro. Pre 30-ak godina malo toga je bilo izgrađeno, dok se danas samo na zapadnoj obali ostrva nalazi na desetine luksuznih resorta nanizanih duž plaže nazvane Sedam milja, mada joj do te dužine, brat-bratu, nedostaje barem dva kilometra! Tu su i brojne poslovne zgrade za offshore kompanije, prodavnice krcate najraznovrsnijom bescarinskom robom koja je namenjena uglavnom putnicima sa velikih prekookeanskih kruzera, pa apartmani za one dobrostojeće i pozamašne kuće na plaži za najboljestojeće...

Sama plaža Sedam milja svedena je sada na uzani, ali besprekorno čist, pojas peska uz more. Voda je kristalno providna, tirkizne boje i, što je najvažnije, niko vas ne smara sa suvenirima i jeftinom švercovanom robom. Čak je velika verovatnoća da ćete fotoaparat, ukoliko ga ostavite na ležaljci dok se kupate u moru, tu i pronaći kada se vratite!

Sva tri ostrva pravi su raj za ronioce, sa više od 300 obeleženih područja za ronjenje, bogatih svakojakim podvodnim životom. I to je doista glavna stvar. Jer, ako ste tu došli samo da ležite ispod palme, to ste sigurno mogli da uradite i za mnogo manje para na nekom drugom karipskom ostrvu.

I dok u Džordž Taunu na Velikom Kajmanu sve vrvi od turističko/poslovnih/šoping aktivnosti, Mali Kajman je gotovo idilična netaknuta prirodna oaza u kojoj živi stotinak duša. Kakva atmosfera tu vlada, može da ilustruje drvena klupa pored aerodromske piste (sve tri ostrva imaju aerodrom!) koja je u stvari polazno/dolazni terminal za sve letove na ostrvu! Tu je još jedna crkva, jedna samoposluga, jedna prodavnica pića i jedan put koji zaokružuje ostrvce.

U ušuškanim vilama na ostrvcu živi dosta njih koji su se tu izgleda sklonili od ostatka sveta, poput nekadašnjeg vlasnika kockarnice u Monte Karlu, porodice lika koji je patentirao prstenasti limeni otvarač na konzervama, ili američkog pizza magnata. Svima je zajedničko da vole ronjenje, prirodu, čisto more, peščane plaže i - imaju dovoljno novca da sebi to obezbede.

Nema tu ništa posebno fensi na Malom Kajmanu, čak kažu da niko nikada nije ni zaključao vrata od kuće, a jedno od najboljih mesta za druženje je bar ekskluzivnog resorta Pirates Point, gde se uveče razmenjuju priče i igraju strasne partije - domina!

Glavna atrakcija je ipak Bloody Bay Wall, za kojeg meštani tvrde da je jedno od pet najboljih mesta za ronjenje u svetu.

Atraktivne lokacije za ronjenje, posebno u podvodnim špiljama, glavna su atrakcija i trećeg ostrvca Brak, karakterističnog po hridima koje se uzdižu iznad dela obale. Tu se i danas odlazi na trofejno pecanje najvećih riba.

Tu negde u podvodnim pećinama navodno je i poznati gusar Crnobradi sakrio svoje opljačkano blago, pa kad ste već tamo...

Sve u svemu, opljačkanog blaga, starim ili novim metodama, na Kajmanima sigurno ima.

Nama naivnima, dovoljna su i prirodna bogatstva. A Kajmanska ostrva imaju dosta toga i za jedne i za druge.

 

 

 

Viktor Čikeš

makonda-tracker