Story Travel: Idealni gradovi za pivopije - Tragom krigle

0
Jedno od obaveznih pitanja po povratku sa svakog putovanja glasi: Kakvo je pivo tamo? Razume se da već samo pitanje govori nešto o putniku, ali na svoj način pivo je autentični otisak sredine u kojoj ste upravo boravili. Ako imamo vinski, ekološki i religiozni
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Uostalom, čaša fermentisanog žita sa malo kvasca i vode ima dužu istoriju od većine danas aktuelnih religija!

Pivo se pije po celoj planeti, praktično bez izuzetka. I na svakom mestu vas čeka neka od lokalnih varijanti ovog drevnog pića. Pod uslovom, naravno, da možete da ga prepoznate u mnoštvu bezličnih pivskih tekućina koje su danas preplavile svet, a koje u milionima hektolitara svakodnevno izlaze iz multinacionalnih globalnih pivara.

Budući da u svetu ima oko 10.000 pivara, nije lako napraviti ni listu najboljih piva, kamoli najboljih gradova za uživanje u njima.

Šta čini beer friendly city?

Pre svega dovoljno pabova u kojima se toči dovoljno vrsta autentičnih i kvalitetnih domaćih piva. Znalački izbor internacionalnih brendova ne može da škodi! Druga bitna stavka su ambijent & tradicija, što daje dodatni šarm svemu šta se dešava u pivnicama. Konačno, maštoviti i raznovrsni enterijeri, usluga, miris kvasca u vazduhu, odgovarajuća zvučna podloga i ekipa koja se tu okuplja daju završni sloj utisku o nekom gradu kao idealnom za pivski turizam.

Podrazumeva se da pivo mora biti propisno ohlađeno, već prema vrsti, i servirano u odgovarajuće čaše.

Ima gradova ponosnih na tradiciju pravljenja piva, često vekovima dugu, i tu se pivopije po pravilu osećaju kao svoj na svome. Na drugoj strani, mnoštvo je mesta gde se tim poslom bave tek od pre neku deceniju, ali to intenzivno promovišu. Posebno u SAD, gde danas opstaje gotovo petina od ukupnog broja svetskih pivara! U čitavu tu priču ambiciozno se poslednjih godina ubacila i Kina, ali ipak, kada je o gradovima kao stvorenim za pivopije reč, Evropa i dalje nudi najviše pivskog šarma.

Evo tri evropska grada (plus zlatna rezerva) za koje mirne duše uvek možete da kažete da su idealni za - pivopije!

 

Dablin

Dablin je svojevrsna pivska Meka, dom slavne Guinness pivare i nezvanična svetska prestonica pabova. Ovo poslednje je zaslužio na osnovu toga što je neko izračunao da u gradu ima najviše pabova po glavi stanovnika! Uostalom, James Joyce je u Uliksu napisao da je prava zagonetka kako proći Dablin s jednog kraja na drugi a da ne prođeš pored nekog paba!

Ispijanje piva u Dablinu je način života, a od svih znamenitosti grada Guinnessova pivara je najposećenija turistička atrakcija! Osnovana je 1759. godine i ubrzo postala poznata po crnom pivu koje sprečava stvaranje trombova i čini dobro trudnicama. Tako je barem glasio reklamni slogan s početka prošlog veka. Danas ovim pivom stvaranje trombova svakodnevno sprečava nekoliko miliona ljudi po irskim pabovima širom sveta.

Osim ovog tamnog piva kremaste kragne, u Dablinu se služi još na desetine kvalitetnih lokalnih brendova. Istini za volju, izbor je manji nego u Belgiji, ali ispijanje ovih blagih, crvenkastih i pomalo sladunjavih domaćih piva u pabovima čiji vazduh miriše na kvasac, dok kroz žamor i zveckanje čaša dopire irska muzika, predstavlja jedinstven doživljaj.

Najveća atrakcija su pabovi u kojima prave svoja piva, poput The Porterhouse Temple Bara, gde uz veliki izbor domaćih i inostranih služe i desetak svojih piva koja se spravljaju tu pred vama. Takvih mesta ima u gradu dosta, uključujući i legendarni Dawson Lounge, najmanji pab u Irskoj (!), tradicionalni Stag’s Head, trendy opušteni Solas, elegantni The Long Hall uređen u viktorijanskom stilu... Naravno, za sve došljake u grad visoko na listi je i Brazen Head Pub, najstarija kafana u Irskoj, otvorena još 1198. godine, gde uživo nastupaju najpoznatiji irski muzičari.

 

Antverpen

 

Za svakoga ko želi da upozna belgijska piva, nema logičnijeg izbora od Brisela. Milionski grad dom je glavnih institucija Evropske unije & NATO saveza, ali i najvećeg broja pabova u zemlji sa najvećim izborom piva na svetu!

Pa ipak, u nadmetanju za naziv najboljeg belgijskog grada za ljubitelje piva, našao bi se iza Antverpena!

Zašto?

Uglavnom zato što vas u centru Antverpena iza svakog ugla čeka novi pab, a domaćini se hvale da ih ima ukupno oko 2.500,  kako u većini toče piva koja niste imali prilike da probate u prethodnom (što je tačno!), te da je među njima i jedan koji mnogi ocenjuju kao najbolji pab na svetu - Kulminator!

S izuzetkom bircuza oko železničke stanice, pabovi u starom delu gradu su svojevrsni muzeji restauriranih enterijera u kojima opstaje duh proteklih vekova. S obzirom na to da je grad dom čuvene De Koninck pivare, koja trenutno proizvodi šest vrsta vrhunskog ejl piva, svaka antverpenska pivska turistička ruta obavezno počinje sa tih prvih šest koraka.

U (pre)bogatoj paleti belgijskih piva posebno mesto zauzimaju ona sa etiketom trapist, a koja prave monasi u ukupno sedam manastira (šest u Belgiji, plus jedan u Holandiji). U neposrednoj blizini Antverpena nalazi se jedan od njih, Westmale, u kojem 22 kaluđera uz pomoć nekolicine radnika civila pravi tri vrste prvorazrednih piva - Westmalle Dubbel, Westmalle Tripel i Westmalle Extra. Sasvim dovoljno da razmislite o ideji da se zamonašite!

Minhen

 

Mnogi gradovi organizuje festivale piva, ali samo minhenski Oktoberfest ima brend prepoznatljiv svuda u svetu. Na tu svetkovinu piva iz godine u godinu dolazi više od šest miliona ljudi, koji za 15-ak dana popiju više od sedam miliona litara piva, praktično trećinu ukupne godišnje proizvodnje šest najvećih pivara iz okoline: Löwenbräu, Hofbräuhaus, Augusinterbräu, Hacker-Pschorr, Spaten i Paulander! A sve je počelo kao svadbeno veselje pre nešto više od 200 godina, na poljančetu izvan grada.

Ako izuzmemo te dve nedelje pivomanije, u prestonici Bavarske postoji mnogo toga što izaziva divljenje pivskih turista različitih prohteva. U stvari, u Minhenu kada se nalazite s nekim, ne idete na piće ili (ne daj bože) kafu, već na pivo! Rezultat toga je više od 600 miliona litara piva popijenih godišnje u gradu!

Leti su svuda unaokolo pivske bašte (biergartens), gde kelnerice u tradicionalnim dirndlicama raznose i po desetak litara piva odjednom! Najreprezentativnija je Hofbräuhaus, osnovana još 1589. godine, gde toče sopstvena piva. Među najpopularnija mesta treba uvrstiti i Seehaus, na obali jezerceta u najvećem evropskom parku Englischer Garten te još jednu pivsku baštu Chinesischer Turm, u istom parku, gde se svira tradicionalna bavarska muzika.

Na svim tim mestima najviše se piju piva okolnih šest velikih pivara, ali u specijalizovanim pabovima u gradu po pravilu imaju dobar izbor i ostalih nemačkih piva, a tu su i sva najpoznatija belgijska, irska, engleska...

 

Prva rezerva

Prag

Ispijanje piva u Pragu omiljena je zanimacija miliona turista. U restoranima kelner vam često stavi kriglu piva na sto još pre nego što naručite jelo! Valjda se zna šte ćete da pijete!

Istina, to zadovoljstvo je nekada, u vreme dok su drugovi bili na vlasti, bilo daleko jeftinije. Pa ipak i danas Česi u proseku popiju najviše piva na svetu - 190 litara godišnje! To je otprilike 35 litara manje nego što u sebe sipaju Nemci, koji su na toj listi na drugom mestu!

Kada smo u Pragu, ne možete da zaobiđete najstarija pivnicu na svetu koja je ujedno i proizvodila pivo za svoje goste - U Fleku. Tim poslom se i dan-danas bave, neprekidno više od pet vekova!

 

Plzen

Jedna od najslavnijih pivara na svetu Pilsner Urquell (Plzeňský Prazdroj) nalazi se u češkom gradiću Plzenu, blizu nemačke granice, gde je započela proizvodnja danas najpopularnije vrsta lager piva u svetu - pilsen!

Tu je danas i najstariji muzej piva na svetu, a u lokalnim pivnicama se, naravno, toči uglavnom sveže, nepasterizovano plzensko u svim varijantama i po cenama osetno nižim nego u Pragu.

 

 

 

makonda-tracker