Story Travel - Romantični gradovi: Kad leptirići utihnu!

0
U Nemačkom gradu Hajdelbergu živi rukometaš Žarko Šešum sa porodicom
Žarko Šešum, foto: Story press
Žarko Šešum, foto: Story press

Za romansu je najčešće potrebno dvoje, ali ne smeta ako se pojavi i neko posebno romantično mesto koje će emocijama dodati vizuelnu kulisu. Još ako u vidokrugu ima senovitih kamenih ulica, zelenila & cveća, kanala ispunjenih vodom, crkvica i starih zidina…Da li postoje romantični gradovi?

U Evropi su tapiju na taj naziv uzeli mnogi: Pariz, Rim, Venecija, Barselona, Prag, Firenca, Beč, Lisabon... Ipak, to da neki gradovi deluju kao afrodizijak nije ništa drugo do marketing. Jer, ne treba biti mnogo mudar pa shvatiti kako je svaki grad dovoljno romantičan ako se u njemu nađete u društvu voljene osobe ili barem one prave. Recimo, 24 sata sa nekom od Victoria's Secret modela na Bajlonijevoj pijaci bez problema bi taj deo Beograda pretvorilo u romantičnu oazu. Isto, verovatno, važi i za vikend u Inđiji sa Džordžom Klunijem, uz obaveznu posetu Fashion Park Outletu!

Ali, ako niste u društvu nekoga iz te (holivudske) priče, već ovozemaljskih stvorenja od krvi i mesa, onda malo romantičnih kulisa, crkvenih tornjeva, starih mostova, lokvanja & labudova ne može da škodi. Naprotiv!

Ako ostavimo po strani uobičajene romantične prestonice Evrope, videćemo da se oko nas nalazi još na stotine podjednako romantičnih gradova i varošica u kojima ćemo se osećati kao u ljubavnom romanu. U tom smislu, evo tri preporuke za one koji bi ove godine da overe ljubav na nekom specijalnom mestu gde će im leptirići u stomaku postati razigraniji.

Asizi: Nebesko kraljevstvo

Srednjovekovni utvrđeni gradić u italijanskoj regiji Umbrija dobro je znan milionima religioznih hodočasnika koji tu iz celog sveta dolaze na grob Svetog Franje Asiškog, ali i na romantične šetnje uskim, kamenim ulicama prepunim cveća, gde gotovo savršenu tišinu remeti jedino cvrkut ptica. Ima to valjda veze i s tim što je Sveti Franjo propovedao mir & toleranciju kao vrhunska načela, a usput umeo i da komunicira sa pticama. Naravno, nije neophodno da vas ponese religiozni zanos kako biste shvatili lepotu ovog bajkovitog gradića sa čijih se zidina pruža prelep pogled na polja i vinograde Umbrije.

Budući da je Asizi još u srednjem veku postao odredište hodočasnika, podignuto je mnogo crkava čije su zidove oslikavali brojni renesansni slikari, između ostalih i slavni Giotto i Cimabue.

U julu tu se održava sve ambiciozniji muzički festival (opera, klasika & džez), u avgustu je glavna atrakcija Palio di San Rufino, takmičenje u srednjovekovnom streličarstvu, dok je nesumnjivo najveći događaj u godini Festa di San Francesco (3. i 4. oktobar), jedan od većih religioznih festivala u svetu kada na ulicama vlada prava karnevalska atmosfera.

Unutar zidina starog jezgra grada postoji na desetine malih, vrhunski sređenih hotela, od kojih svaki poseduje sopstveni šarm. Preko dana ponekad ima etno, gastro i kulturnih manifestacija, a kad padne zvezdana noć, ostajete samo vi, zvezde i – vaša ljubav! Još ako vam je pri ruci flaša dobro ohlađenog kjantija...

Briž: Ljubav & čokolada


Kada se nađete u Brižu, odmah se zapitate da li je ovo grad ili kulisa nekog (ljubavnog) filma! Naime, ovaj srednjovekovni gradić u Belgiji deluje poput velike porcelanske radnje ispresecane vodenim kanalima koji prolaze između kuća čije se fasade, nalik šećernim ukrasima sa torti, treperavo oslikavaju na površini vode. Nema šta – Briž je jedan od najlepših gradova Evrope, a to što se u njemu nalazi i kultna pivnica Staminee de Garre, sa izborom od oko 350 vrsta probranog tečnog zlata, može dobro doći ukoliko romansa ne krene dobro. Ali, ostavimo crne slutnje po strani...

Kada overite kulturno-istorijske vrednosti, poput Crkve naše Gospe (Onze Lieve Vrouwekerk) koja se diči najvišim ciglenim zvonikom u Evropi i gde se nalazi Michelangelova skulptura Madone ili Bazilike svete krvi (Heilig Bloed Basiliek) u kojoj se navodno nalazi bočica sa Hristovom krvlju, glavna stvar je romantična vožnja kočijama po gradu. U centru, u malom parku, nalazi se i jezerce Minnewater koje su iz nekog razloga prozvali  Jezero zaljubljenih! Legende oko naziva nisu baš usklađene, ali na travnjaku oko jezera i po žbunovima parovi se grle i ljube 24 časa dnevno, a ima i labudova! Posebno je popularan poljubac na malom mostu preko kanala koji ulazi u jezero. Zašto? Da bi ljubav trajala večno, kaže upućeni čuvar parka!

Šetnja pored nekog od bezbroj kanala u sumrak ili noću, priča je za sebe. Problem mogu da budu samo kolone turista koje naviru sa svih strana, tako da često poželite manje prometno mesto za idealnu romansu.

Konačno, u idealnu romantičnu sliku savršeno se uklapa i to što je Briž svojevrsna svetska prestonica čipke i čokolade! I jednog i drugog ima na sve strane, tako da ne morate brinuti šta ćete s puta doneti tetki, mami, sestri, babi...

Hajdelberg: Bajka koja traje

Grad u pokrajini Baden-Virtemberg diči se pronađenim ostacima najstarijeg čoveka na tlu Evrope i jednim od najuglednijih univerziteta na svetu, ujedno i najstarijim u Nemačkoj, koji je osnovan još u 14. veku. Iz ovog ili onog razloga, saveznici grad nisu previše srušili krajem Drugog svetskog rata, pa je odmah po uspostavljanju mira u Hajdelbergu ustanovljeno komandno mesto američkih vojnih snaga u Evropi. Ono je tu i danas, a vojni značaj grada zaokružuje komanda NATO kopnenih snaga za Evropu. Pa ipak, uprkos svim militantnim atributima, Hajdelberg (to bi na nemačkom bilo brdo borovnica) važi za jedan od najromantičnijih gradova Evrope! Ne bez razloga. Uostalom, njegov zanosni romantični sjaj svake godine dođe da proveri više od 3,5 miliona turista!

Ima to velike veze s tim što je Hajdelberg početkom 19. veku bio epicentar epohe romantizma u Nemačkoj. Jedna od ostavština iz tog perioda jeste i panoramsko šetalište nazvano Aleja filozofa, na severnoj obali reke Nekar, ispod starog keltskog utvrđenja, odakle se pruža spektakularan pogled na stari deo grada i dvorac Hajdelberg. Nekada su tuda šetali mnogi ugledni ljudi sa titulama, naučnici, filozofi, pesnici, pisci i slikari, pa i jedan od najvećih Johann Wolfgang Goethe. Danas se tu drže za ruke parovi svih uzrasta i sa svih kontinenata.

Što se šetnji tiče, Hajdelberg ima najdužu pešačku zonu u Evropi, a srce starog dela grada čini Pijačni trg sa crkvom Svetog duha i veličanstvenom renesansnom rezidencijom Zum Ritter. Unaokolo su brojni sokaci sa starim kafanama i restoranima. Obale reke Nekra u centru povezuje Stari most, jedan od najlepših u celoj Nemačkoj.

Hajdelberg je romantičan i idiličan, kosmopolitski, dinamičan... Gradom dominiraju monumentalne ruševine dvorca Hajdelberg, nekih 80 metara iznad reke, na strmom brdu obraslom šumom. Dvorac je građen i rušen u mnogim ratovima od 13. veka pa naovamo, a poslednji pokušaj ponovne izgradnje propao je 1764. godine, kada je u velikom požaru uništen njegov najveći deo. Meštani su posle odnosili kamenje sa zidina i ugrađivali ga u svoje kuće, ali je dovoljno toga ostalo na svom mestu do danas. Ruševine dvorca i njegovi romantični vrtovi danas služe kao prikladna scenografija za razne festivale, svečanosti, balove i pozorišne predstave.

Ako vam sve to nije dovoljno da se osetite kao princ & princeza na nekom romantičnom putovanju kroz vreme, onda možda ipak treba da na put krenete s nekim drugim.

Viktor Čikeš

makonda-tracker