Proverite kako očistiti tvrdokorne mrlje, višak masnoće i kada je najbolje da perete šerpu ako želite da vam što duže traje.
Kada birate posuđe, uvek je dobar izbor uzeti ono od nerđajućeg čelika, jer je izuzetno izdržljivo i može dugo da potraje.
Iako se čišćenje nakon laganog kuvanja čini jednostavnim, tvrdokorne mrlje, promena boje i zagoreli ostavi mogu da vremenom predstavljaju pravi izazov.
Kako piše Bon Appetit, pre svega je bitno da posuđe pravilno koristite.
Pre kuvanja uvek dobro zagrejte šerpu na niskoj tempraturi, a spremnost da li možete da počnete, proverite testom s kapljicom vode. Naime, ako se kapljica kotrlja po površini, šerpa je spremna.
Tek onda dodajte ulje i sve ostalo po redu. Ovaj korak će sprečiti lepljenje hrane.
Pranje odmah nakon upotrebe
Kad god to uslovi dozvoljavaju, očistite šerpu odmah nakon upotrebe. Pranje šerpe dok je još topla, sprečiće da se ostaci hrane stvrdnu. Ipak, sačekajte d ase malo ohladi, nemojte da je perete dok je još vruća.
Imajte na umu da naglo hlađenje vruće šerpe hladnom vodom može da uzrokuje njeno savijanje i dezinformaciju.
Deglaziranje šerpe
Nakon pečenja mesa, na dnu šerpe često ostanu sitni, zapečeni komadići puni ukusa. Umesto da ih stružete, deglazirajte šerpu, a to ćete uraditi tako što ćete još na laganoj vatri da sipate malo vina, sirćeta ili vode sobne temperature.
Tečnost će podići zapečene komadiće sa dna i olakšaće vam uklanjanje tvrdokornih ostataaka.
Izbegnite fleke od vode i kamenca
Da biste izbegli fleke od vode i kamenca, odmah nakon pranja posuđe obrišite suvom krpom od mikrovlakana.
Kada imate masnu šerpu, prvo uklonite taj višak, pa posudu operite toplom vodom, deterdžentom za sudove i sunđerom.
Šta kad se ostaci hrane zalepe?
Ako su se komadići hrane zalepili, ulijte u šerpu toplu vodu dok je još na šporetu i sastružite ih špatulom ili grubljom stranom sunđera. Pomaže i namakanje u vrućoj vodi s deterdžentom petnaestak minuta.
Imajte na umu da će abrazivni sunđeri ostaviti sitne ogrebotine, ali one neće uticati na funkcionalnost posuđa od nerđajućeg ćelika, za raliku od nelepljivih šerpi.
Kako ukloniti tvrdokorne mrlje?
Za zagorele, crne fleke koje se s vremenom nakupljaju, trebaće vam nešto jače od sapunice.
Prvi korak je pasta od sode bikarbone. Pomešajte jednake delove sode bikarbone i vode, nanesite pastu na mrlje i ostavite da deluje najmanje 15 minuta, a po potrebi i preko noći. Nakon toga, izribajte površinu sunđerom
Ako soda bikarbona ne uspe da reši problem, pokušajte sa specijalizovanim sredstvom za čišćenje nerđajućeg čelika. Nanesite sredstvo na šerpu lagano vlažnom sunđerom trljajte kružnim pokretima.
Važno je ne ostavljati proizvod na površini duže od minuta kako ne bi došlo do promene boje. Po potrebi, isperite i ponovite postupak.
BONUS VIDEO
ŠOKANTNE VANREDNE MERE U ITALIJI ZBOG VRUĆINE! Posuđe može pere ručno i to vodom u kojoj je kuvana pasta, POGLEDAJTE NOVA PRAVILA