najvažniji kuhinjski savet

Košta vas novca, nerava i higijene: Prva i najveća greška koju pravite kad perete MASNE SUDOVE

0

Prvi korak u pranju tiganja i šerpi koji su puni masnoće obično je pogrešan – stručnjaci upozoravaju da ni slučajno ne smemo na taj način da peremo posuđe

Masnoća u sudovima je opasna iz mnogo razloga
Masnoća u sudovima je opasna iz mnogo razlogafoto: Frank Tschakert / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon što se tiganji, šerpe i tanjiri dobro izmaste, prilikom pranja sudova prva stvar koju uradimo jeste puštanje tople, vruće ili čak vrele vode.


Uglavnom ostavimo na nekoliko minuta da odstoji, odnosno da voda pomogne u "omekšavanju" masti kako bi se lakše odvojila od dna suda, a potom ih peremo, takođe vodom više temperature.


I odmah napravimo grešku!

 

  • Zašto ne treba prati sudove vrućom vodom?


Iako je toplija voda efikasnija prilikom pranja sudova od hladne, ona može naneti mnogo štete odvodima i cevima, upozoravaju vodoinstalateri. Verovatno već znate da masnoća iz posuđa može da začepi odvod ili ošteti cevi i kontaminira ih.

 

Masnoćom treba oprezno rukovati
Masnoćom treba oprezno rukovatifoto: Shutterstock/Africa Studio

Ono što mnogi zaboravljaju jeste da kombinacija vrele vode i tečnosti za pranje sudova stvara emulziju kada je u sve uključena i masnoća, koja će se pod visokom temperaturom otopiti i lakše kliziti niz odvod. Nakon što se voda ohladi, dolazi do formiranje smese nalik gelu i začepljenja vodovodnih cevi.

 

To dalje znači: začepljenje, opasnost da će doći do poplave, neprijatni mirisi usled nakupljanja bakterija...


Ukoliko pak koristite hladnu vodu, masnoća ostaje čvrsta tokom pranja sudova, pa nema opasnosti da će se ona kasnije stegnuti u cevima. Tako čvršća masnoća odlazi u odvod i ostalo je na gravitaciji, pa je opasnost po vodoinstalacije manja.

 

Pre nego što počnete da perete tiganje i šerpe, obavezno prospite masnoću u smeće, nikako u odvod
Pre nego što počnete da perete tiganje i šerpe, obavezno prospite masnoću u smeće, nikako u odvodfoto: Shutterstock/beeboys
  • 3 saveta za pranje sudova
  1. Nikada ne sipajte masnoću direktno u odvod i trudite se da što više prospete u smeće.
  2. Obavezno prebrišite suđe papirnim ubrusom ili novinama itd, pa tek onda perite tiganje i šerpe u sudoperi.
  3. Umesto prospete masnoće direktno u kantu za smeće, tako da se oseća neprijatan miris i rizikujete da izmastite i kesu za smeće, sipajte je u neku posudu. Na primer, ako svakako bacate praznu flašu mineralne vode, staru teglu i sl, sipajte masnoću u nju!

 

 

makonda-tracker