proverite i smanjite ili izbacite

7 namirnica koje treba izbegavati tokom zime: Sve, ali bukvalno sve se nalaze svaki dan na našim tanjirima

Zima uvek budi želju za toplom hranom, kolačima, kafi, masnim zalogajima i zimskim poslasticama, ali da li je ovo zapravo hrana koju treba da jedemo tokom hladnih dana?

HRANA KOJU NE TREBA DA JEDEMO ZIMI foto: Pheelings media/Shutterstock

Iako telo zimi brže sagoreva kalorije kako bi proizvelo toplotu, metabolizam istovremeno usporava, a imunitet je osetljiviji. Zato je važno birati hranu koja jača organizam, a ne onu koja ga dodatno opterećuje.

 

Ovo su namirnice koje bi trebalo izbegavati tokom hladnih meseci i njihove zdravije zamene.

 

1. Mlečni proizvodi

 

Zimi smo skloniji prehladama, a mleko, sir, maslac i punomasni jogurt mogu pojačati zapušen nos i nadražiti sinuse.

Bolja opcija: birajte jogurt od obranog mleka, tople povrtne čorbe ili sosove bez mlečne masti.

 

2. Pržena hrana

 

Pomfrit, čips, krofne, pite i slične grickalice prepune su trans-masti koje povećavaju rizik od gojaznosti i srčanih problema.

 

Bolja opcija: pecite, kuvajte na pari ili grilujte. Riba i krompir iz rerne uz salatu su odličan izbor.

 

3. Previše čaja i kafe

 

Kofein deluje kao diuretik i može da dovede do dehidracije, što je čest problem zimi.

MNOGO ČAJA I KAFE NANOSI ŠTETU ORGANIZMU foto: Shutterstock/Rawpixel.com

Bolja opcija: biljni čajevi, zeleni čaj ili topla voda sa đumbirom, cimetom ili karanfilićem.

 

4. Pekarski proizvodi i kolači

 

Kroasani, mafini i kolači su ukusni, ali puni šećera i trans-masti koje dodatno opterećuju imunitet.

 

Bolja opcija: pripremite kolače kod kuće sa zdravijim uljima ili birajte voćne dezere i sorbete.

 

5. Krem-supe

 

Kremaste supe obično sadrže brašno, skrob i mnogo soli i masti.

 

Bolja opcija: bistre supe – povrtna, pileća, minestrone – sa puno sezonskog povrća.

KREM SUPE NISU DOBAR IZBOR ZA ZIMUfoto: Profimedia

6. Belo brašno

 

Rafinisano brašno nema vlakna i vitamine, teško se vari i može izazvati nadimanje i pad energije.

 

Bolja opcija: integralno, heljdino, speltino ili bademovo brašno.

 

7. Beli šećer

 

Nalazi se u sokovima, pecivu, slatkišima i mnogim gotovim proizvodima. Slabi imunitet i može izazvati upale u organizmu.

 

Bolja opcija: med, javorov sirup, jaggery ili stevija – ali umereno.

Najvažniji savet – birajte sezonsko i lokalno

 

Šareno, uvezeno voće izgleda primamljivo, ali često je nutritivno „prazno“. Zimske vitamine najbolje ćete dobiti iz lokalnih, sezonskih namirnica.

 

Bonus video:

Kakva je zima pred nama?