štedi novac

Kako iskoristiti suhomesnato predjelo ako pretekne od slave? 5 ideja da ga upotrebite tako da ne bacite ni parčence

Ako vam ostane pečenice, šunke, slaninice ne bacajte je, postoji način da je iskorisite i da ni jedno parčence ne završi u kanti 

SUHOMESNATO ZAMRZNITE AKO PREOSTANE OD SLAVE foto: Shutterstock / Ingrid Balabanova

Slave su vreme kada se na našim trpezama nađe mnoštvo razne hrane. Plašeći se da ne bude malo hrane često se pretera sa količinom, pa već drugi ili  treći dan nas muči pitanje šta sad uraditi s njom.

 

Sarma, pečenje, mogu da se zamrznu, ali šta uraditi sa suhomesnatim proizvodima, kačkavaljem i sličnim namirnicama.

 

Ako ste se i vi nekada našli u ovoj situaciji onda znate da je zaista, na svu skupoću, teško baciti hranu i to i ne treba činiti, a evo i zašto. 

Može li se suhomesnato zamrznuti?

 

Šunka, slanina, pečenica, kobasica, kačkavalj i ostalo suhomesnato odlično podnose zamrzavanje. Samo je važno da bude dobro upakovano (kesice sa zatvaračem ili vakum), da se ne isuši i ne primi mirise iz zamrzivača.

 

U zamrzivaču mogu da stoje 3-4 meseca bez gubitka ukusa.

 

Kako to posle iskoristiti?

 

Prilikom pravljenja pice, rolata, kiflica, pogačica, tortilja, sendviča, izvadite iz zamrzivača malo ranije, zatim pustite da se odmrzne i možete ga bez problema koristiti.

 

SUHOMESNATO NEMOJTE DA BACATE SAMO GA ZAMRZNITEfoto: Shutterstock

Evo nekoliko korisnih ideja.

 

1. Nadev za picu

Odleđeno meso iseckajte, kačkavalj narendajte i samo jednostavno složite na picu kao što biste to uradili i da ga niste zamrzavali.

 

2. Kiflice ili peciva

Suhomesnato je idealno za slane kiflice iseckate na kockice, pomešate sa malo sira, pa punite time testo. Odmrznuto zadržava ukus i teksturu.

 

3. Domaće tortilje

Dodaj u nadev sa pavlakom, sirom i povrćem, odlično ide. 

 

OMLET SA ŠUNKOM JE SAVRŠEN NAČIN DA ISKORISTITE SUHOMESNATO foto: Shutterstock, Teresa Kasprzycka

4. Omleti i fritate

Kada je ova priprema u pitanju, čak ne morate da čekate ni da se odmrzne. Direktno smrznuto, brzo se zagreje i bude fenomenalno sa jajima ili u fritati.

 

5. Salate ili hladni tanjir

Ako planirate da ga koristite u salati ili kao naseckano, onda ga odmrznite lagano u frižideru, preko noći, da ne pusti vodu.

 

Kako pravilno zamrznuti suhomesnato?

 

Iseckajte ili narežite na porcije unapred (koliko ti treba za jednu upotrebu).

Umotajte u foliju ili papir, pa stavite u kesu. Napišite datum. Ako je već narezano na listiće, obavezno dobro upakujte da se ne slepi.