Za slavsku trpezu tražimo recepte koji su i elegantni i jednostavni za pripremu, a od ovog voćno-čokoladnog spektakla nećete naći bolji!
Sezona poslastica od jabuka je počela, a njih možete iskoristiti i za pripremu sitnih kolača za slavu. Danas vam predstavljamo nešto malo drugačije nego inače jer ovako pripremljen kolač može da se stegne ceo i seče na kriške, ali i da se sipa u kalupe raznih oblika za dekorativan izgled trpete.
Ovi kolačići od jabuka i čokolade ne samo da su laki za pripremu već i izgledaju atraktivno, a bogat ukus zadovoljiće i najzahtevnije sladokusce.
Sve što vam je potrebno su sveže jabuke i kvalitetna posna čokolada, a ostatak zavisi od toga kakav oblik birate. Bilo da ih poslužite u obliku cvetića, jelke, lista ili kao klasične kriške, ovi kolači će uvek izgledati kao da su napravljeni za posebnu priliku. A ukus im je božanstven!
Sastojci:
- 300 g jabuka
- 150 g čokolade za kuvanje
Priprema
- Oljuštite jabuke, očistite ih od semenki, pa ih isecite na manje delove i stavite da se kuvaju dok ne omeknu, oko 15 minuta.
- Dok se jabuke hlade, stavite čokoladu da se topi.
- Potom izvadite jabuke iz vode u kojoj su se kuvale i trudite se da ih dobro ocedite, pa ih pomešajte s topljenom čokoladom i mešajte dok se lepo ne sjedini. Da ubrzate proces, možete da koristite mikser ili blender, sve dok ne dobijete jednaku i glatku smesu.
- Sipajte smesu u uzak, manji kalup obložen papirom za pečenje, pa stavite u frižider na dva sata da se stegne i potom secite na kriške ili sipajte smesu u silikonske kalupe različitih oblika i stavite u frižider.
Služite uz bobičasto voće, posuto cimetom, prelivenom belom čokoladom ili po želji.
BONUS VIDEO
Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač




