Jednom kad ih probate zaboravićete na sve druge, jer njihov ukus je, san snova
Slavska trpeza često je bogata, na njoj se nalaze najlepše namirnice i specijaliteti koji mame da jedete još i još. Upravo zato dolazi do poteškoća prilikom varenja, a loš spoj namirnica čini da se osećamo tromo i teško.
Ukoliko i vi volite više da uz slane suhomesnate proizvode jedete nešto što će vas osvežiti onda su ove kuglice pravi izbor za vas.
Osim što su lagane, u njima nema majoneza, one se i brzo prave zbog čega su i dobile na popularnosti među modernim domačicama.
Sastojci:
- pileći file
- 2 jajeta
- 200 g tvrdog sira
- 1 čen belog luka
- mirođija po ukusu
4 kašike grčkog jogurta
Za kuvanje filea:
- 1 l vode
- 2-3 lovorova lista
- prtohvat soli
- biber u zrnu
Priprema:
Meso skuvajte u slanoj vodi, pa kad je gotovo procedite i dodajte lovorov list i biber. Kad je kuvno izvadite a, stavite da se prohlad i isameljite (može i u blenderu).
Izrendajte sir sitno, iseckajte mirođiju, izrendajte beli luk i sve to dobro promešajte. U drugu posudu stavite rendana kuvana jaja i samlevenu kuvanu piletinu. Ubacite u nju 2-3 kašike iz mešavine sa sirom i mirođijom.
Potom dodajte grčki jogurt i mešajte dok se ne sjedini. Vodite računa da ne bude preretko kako biste mogli da oblikujete kuglice.
Napravite kuglice od smese, pa uvaljajte u mešavinu sira i mirođije. Ređajte u korpice i stavite u frižider da se stegne. Služite uz hladno predjelo.
Bonus video:
Zasladite se slaninom