provereno & na brzinu

Klasična, posna, mrsna bez majoneza: Recepti za RUSKU SALATU koje treba da ima svaka kuća ne oduzimaju više od 15 minuta

Šta god da je prilika, krsna slava, proslava Nove godine, rođendan ili neko drugo slavlje, ovde ćete naći recept za rusku salatu baš po vašem ukusu... i svaka se pravi očas posla!

Kremasta, slavska ruska salatafoto: X3M FOTO / Alamy / Profimedia

Kada pomislite na svečanu trpezu na našim prostorima, pred očima vam je bogata pogača, pečenje ako se jede mrsno ili riba ako je u toku post, a neizostavno je tu i ruska salata, prilog koji nema konkurenciju decenijama.


U svetu je poznatija kao Olivije salata, a tradicionalni je specijalitet ruske kuhinje, koji je doživeo takvu popularnost u bivšoj Jugoslaviji da je postala sinonim za raskošan porodični ručak u važnim prilikama, poput obeležavanja krsne slave.


S obzirom na to koliko je ruska salata voljena u srpskim domovima, nije iznenađujuće što smo došli do mnogo varijanti recepta, pa se tako ona prilagođava različitim okolnostima.

Postoji mnogo posnih i mrsnih opcija, zatim u skladu s vremenskim dobima i dostupnosti namirnica, u zavisnosti od individualnih potreba, poput alergija i sl, a u nastavku vam predstavljamo najvažnije verzije ruske salate.


Klasična ruska salata

 

Ruska (Olivije) salata kao iz restoranafoto: Julia Mikhaylova/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 3 krompira
  • 3 šargarepe
  • 3 jajeta
  • 300 g graška
  • 7 kiselih krastavčića
  • 300 g šunke
  • 1 pileći file
  • so po ukusu
  • 300 ml majoneza
  • 200 ml pavlake


Priprema

  1. Skuvajte povrće u slanoj vodi, pa isecite krompir i šargarepu sitno. Skuvajte jaja, pa ih isecite. Isecite šunku i kisele krastavce.
  2. Pomešajte u činiji majonez i kiselu pavlaku, pa u to dodajte sve iseckane sastojke.
  3. Služite hladno.

 

Posna ruska salata

 

Posna ruska salata u dekorativnoj činijifoto: Shutterstock / Nitr

Sastojci:

 

  • 200 g graška
  • 200 g krompira
  • 200 g šargarepe
  • 200 g kukuruza šećerca
  • 5 kiselih krastavčića
  • 200-300 g posnog majoneza
  • so i biber po ukusu
  • peršun, mirođija ili drugo začinsko bilje za dekoraciju


Priprema

 

  1. Stavite povrće i kukuruz u šerpu, pa skuvajte u posoljenoj vodi.
  2. Kad se dobro ocedi i malo prohladi, ubacite u činiju.
  3. Dodajte posni majonez, so, biber, pa iseckane kisele krastavčiće i dobro promešajte.
  4. Ukrasite peršunom i stavite da se hladi.

Mrsna ruska salata bez majoneza i šunke

 

Ruska salata bez majonezafoto: Shutterstock / vkuslandia

Sastojci:

 

  • 5 belanaca + 5 celih jaja
  • 100 g krompira
  • 200 g šargarepe
  • 200 g graška
  • 200 g kiselih krastavčića
  • 50 ml kisele pavlake
  • 50 ml jogurta
  • so i biber po ukusu
  • sok od 1 limuna


Priprema

  1. Skuvajte povrće u posoljenoj vodi, pa izvadite da se ocedi i ohladi pre nego što ga isečete na kockice.
  2. Jaja treba da budu tvrdo kuvana, a kad se prohlade, isecite sitno.
  3. Isecite i kisele krastavčiće.
  4. Sve pomešajte u jednoj posudi, pa začinite solju, biberom i sokom od limuna.
  5. Potom prelijte jogurtom i kiselom pavlakom, dobro promešajte i ostavite u frižideru da se hladi.

BONUS VIDEO

Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač