Šta god da je prilika, krsna slava, proslava Nove godine, rođendan ili neko drugo slavlje, ovde ćete naći recept za rusku salatu baš po vašem ukusu... i svaka se pravi očas posla!
Kada pomislite na svečanu trpezu na našim prostorima, pred očima vam je bogata pogača, pečenje ako se jede mrsno ili riba ako je u toku post, a neizostavno je tu i ruska salata, prilog koji nema konkurenciju decenijama.
U svetu je poznatija kao Olivije salata, a tradicionalni je specijalitet ruske kuhinje, koji je doživeo takvu popularnost u bivšoj Jugoslaviji da je postala sinonim za raskošan porodični ručak u važnim prilikama, poput obeležavanja krsne slave.
S obzirom na to koliko je ruska salata voljena u srpskim domovima, nije iznenađujuće što smo došli do mnogo varijanti recepta, pa se tako ona prilagođava različitim okolnostima.
Postoji mnogo posnih i mrsnih opcija, zatim u skladu s vremenskim dobima i dostupnosti namirnica, u zavisnosti od individualnih potreba, poput alergija i sl, a u nastavku vam predstavljamo najvažnije verzije ruske salate.
Klasična ruska salata
Sastojci:
- 3 krompira
- 3 šargarepe
- 3 jajeta
- 300 g graška
- 7 kiselih krastavčića
- 300 g šunke
- 1 pileći file
- so po ukusu
- 300 ml majoneza
- 200 ml pavlake
Priprema
- Skuvajte povrće u slanoj vodi, pa isecite krompir i šargarepu sitno. Skuvajte jaja, pa ih isecite. Isecite šunku i kisele krastavce.
- Pomešajte u činiji majonez i kiselu pavlaku, pa u to dodajte sve iseckane sastojke.
- Služite hladno.
Posna ruska salata
Sastojci:
- 200 g graška
- 200 g krompira
- 200 g šargarepe
- 200 g kukuruza šećerca
- 5 kiselih krastavčića
- 200-300 g posnog majoneza
- so i biber po ukusu
- peršun, mirođija ili drugo začinsko bilje za dekoraciju
Priprema
- Stavite povrće i kukuruz u šerpu, pa skuvajte u posoljenoj vodi.
- Kad se dobro ocedi i malo prohladi, ubacite u činiju.
- Dodajte posni majonez, so, biber, pa iseckane kisele krastavčiće i dobro promešajte.
- Ukrasite peršunom i stavite da se hladi.
Mrsna ruska salata bez majoneza i šunke
Sastojci:
- 5 belanaca + 5 celih jaja
- 100 g krompira
- 200 g šargarepe
- 200 g graška
- 200 g kiselih krastavčića
- 50 ml kisele pavlake
- 50 ml jogurta
- so i biber po ukusu
- sok od 1 limuna
Priprema
- Skuvajte povrće u posoljenoj vodi, pa izvadite da se ocedi i ohladi pre nego što ga isečete na kockice.
- Jaja treba da budu tvrdo kuvana, a kad se prohlade, isecite sitno.
- Isecite i kisele krastavčiće.
- Sve pomešajte u jednoj posudi, pa začinite solju, biberom i sokom od limuna.
- Potom prelijte jogurtom i kiselom pavlakom, dobro promešajte i ostavite u frižideru da se hladi.
BONUS VIDEO
Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač