slasno

Mekana i suđerasta, nestaje dok kažeš keks: Sunce masna pogača iz starog bakinog kuvara (RECEPT)

Ova pogača će mnoge vratiti u detinjstvo 

foto: Ilić Milica / privatna arhiva

Za masnu pogaču "sunce" vam je potrebno testo koje se umesi od brašna, mleka, vode, kvasca, šećera, soli i ulja.  

 

Nakon što testo naraste, razvlači se kora, seče na kolutove, maže margarinom i slaže u podmazanu šerpu tako da se dobije oblik suncokreta (veći kolutovi spolja, manji unutra).

 

Na kraju se pogača premaže jajetom, pospe susamom i peče na 200 stepeni oko pola sata. 

Sastojci

 

  • kg mekog brašna
  • 3 dl tople vode
  • 2.5 dl toplog mleka
  • 250 g margarina
  • 40 g svežeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 100 ml ulja
  • 2 jajeta (za testo) + 1 za premazivanje
  • Susam ili mak za posipanje

 

NAJLEPŠA DOMAĆA SUNCE POGAČAfoto: Ilić Milica / privatna arhiva

Priprema:

  1. U toplo mleko izmrvite kvasac, dodajte šećer i ostavite da kvasac nadođe.
  2. U posudu sa brašnom dodajte aktiviran kvasac, so, ulje i vodu. Zamesite glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite da naraste oko pola sata.
  3. Pobrašnite radnu površinu i razvucite testo na debljinu prsta. Čašama različitih veličina (veća za spoljašnje latice, manja za unutrašnje) izvadite kolutove. Umesto kuglica možete koristiti i veće delove testa, koje ćete takođe mazati margarinom.
  4. U dublju šerpu, koju ste premazali margarinom, slažite kolutove počevši od najvećih na obodu, pa manjih ka centru, mažući svaki kolut margarinom. U sredinu stavite kuglicu od testa, takođe premazanu margarinom. Zatim poređajte manje krugove u sredini i na kraju male, urolane komadiće testa, takođe premažite margarinom. Zasecite svaku lopticu po sredini tako da se dobije lepši izgled
  5. Ostavite pogaču da naraste još 15 minuta.
  6. Premažite je umućenim jajetom, pospite susamom ili makom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju.

Bonus video:

Zasladite se slaninom