Želite da na slavsku trpezu iznesete dezert koji je i ukusan i dekorativan, a nemate vremena da pravite komplikovane poslastice? Napoleonova torta s krekerima je ono što vam treba!
Čuvena Napoleonova torta se, prema originalnom receptu pravi od lisnatih kora, pa se dobija lagan slatkiš koji ukusom podseća na krempitu i zaista vredi probati je u bilo kojoj prilici.
Međutim, kad spremate slavu i pravite naveliko, uglavnom se okrećemo bržim rešenjima, a tu će vam od pomoći biti ova slavska varijante popularne Napoleonove torte.
Trik je u tome što se umesto lisnatih kora koriste slani krekeri, koji postaju još laganiji kad se dobro natope slasnim, kremastim filom, a rezultat je ukus koji se pamti.
Lagana, kremasta i osvežavajuća, pravi se brzo, a izgleda kao da ste uložili mnogo više truda nego što zapravo jeste.
Sastojci:
Za koru
- 250 g slanih krekera
Za fil
- 70 g brašna
- 180 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 3 cela jajeta
- 600 ml mleka
- 180 g putera (na sobnoj temperaturi)
Priprema
- Umutite jaja, postepeno im dodajući šećer, pa u to malo po malo dodajte brašno, neprestano mešajući kako biste odmah razbili sve grudvice i dobili glatku smesu.
- Od pripremljenog mleka odvojte oko 200 ml i sipajte u ovu smesu, pa promešajte. Ostalih 400 ml sipajte u šerpu i stavite da se kuva. Kad mleko proključa, dodajte smesu od jaja, pa mešajte dok se ne zgusne kao puding. Sklonite da se hladi.
- U odvojenoj posudi pomešajte puter (na sobnoj temperaturi) i vanilin šećer, pa to dobro umutite mikserom. Postepeno dodajte prethodnu, ohlađenu smesu dok mutite, kašiku po kašiku.
- Po dnu posude poređajte krekere, pa preko nanesite deo fila, a zatim opet krekere i tako sve dok ne potrošite materijal. Ukrasite po želji: šlagom, rendanom belom čokoladom, mrvljenim krekerima, mlevenim keksom ili orašastim plodovima...
- Torta treba da stoji u frižideru preko noći, da se dobro stegne i ohladi.
Pogledajte pripremu lažne Napoleon torte korak po korak.
BONUS VIDEO
Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?