Neodoljivo su mekane, čudesno mirisne i pune slasnog i slatkog fila, pa ovim kiflicama zaista nije lako odoleti ako ste sladokusac.
Bez obzira na to da li ih pripremate za slavsku trpezu, porodično okupljanje ili jednostavno želite da ulepšate sebi popodne uz kafu, slatke kiflice s nadevom od kokosa su uvek pun pogodak!
Ovo slatko pecivo je vrlo mekano zahvaljujući jogurtu u testu, dok mu je fil božanstveno miristan, lagan i kremast. A o ukusu da ne pričamo!
Takođe, za ove kiflice vam ne treba kvasac, pa nema ni čekanja da tsto nadođe, već će se vrlo brzo naći na vašem stolu.
Sastojci:
- 300 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 jaje
- 100 g šećera u prahu
- 1 jesica vanilin šećera
- 100 g kokosovog brašna
- 200 ml jogurta
- 120 g stonog margarina
Za fil:
- 300 ml mleka
- 3 kašike šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica pudinga od vanile
- 50 g kokosovog brašna
Za posipanje:
- šećer u prahu po želji
Priprema
- Umutite jaje, pa mu dodajte šećer i vanilin šećer i dobro umutite.
- U to dodajte otopljen margarin i jogurt, pa promešajte, a zatim postepeno, malo po malo, dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo i kokosom. Umesite mekano testo koje se ne lepi za dlanove, pa ga ostavite da odstoji desetak minuta, dok pripremite fil.
- Stavite 250 ml mleka da se kuva, a u preostalih 50 ml razmutite puding. U mleko dodajte kokosovo brašno, šećer i vanilin šečer, pa dobro promešajte, a kad počne da ključa umešajte razmućen puding, pa kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Ostavite da se hladi.
- Razvucite testo, pa ga secite na trouglove. Na širi kraj svakog trougla stavite po kašičicu fila od pudinga, pa pažljivo motajte kiflice, vodeći računa da ne ispadne i da bude dobro zategnuto.
- Ređajte po plehu obloženom pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumene.
- Kad se kiflice prohlade, pospite šećerom u prahu.
BONUS VIDEO
Takmičenje Mirke Vasiljević i Marije Vicković u pravljenju kiflica
( Glossy, T.S.R. )