Posna trpeza podjednako može biti ukusna kao i mrsna, samo su vam potrebni recepti za jela koja svi obožavaju
Srpska pravoslavna crkva obeležava Svetog Luku 31. oktobra, a ove godine ovaj dan "pada" u petak zbog čega je preporučena posna proslava.
Sveti apostol i jevanđelist Luka zauzima posebno mesto u hrišćanskoj tradiciji. Rođen u Antiohiji, bio je Grk po poreklu, lekar, umetnik i putujući propovednik.
Posvetio je život širenju vere i pomoći ljudima. U Srbiji se njegov dan obeležava 31. oktobra, poznat kao Lučindan. Praznik simbolizuje svetlost, isceljenje i stvaralačku snagu, a budući da godine pada u petak, mnogi vernici se odlučuju da gostima pripreme posnu trpezu.
Posni šampinjoni sa belim lukom
Sastojci:
- 500 g šampinjona
- 3 čena belog luka, sitno seckana
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- Sok od pola limuna
- Svež peršun za dekoraciju
- Posni pečeni šampinjoni sa belim lukom
Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C. Operite šampinjone i poređajte u pleh. Preko njih pospite malo soli i maslinovog ulja, a onda i sitno seckani beli luk. Začine možete dodati po želji. Neko voli biber, neko timijan, origano... Sve je stvar ukusa i mašte.
Pecite u rerni 15-20 minuta, dok šampinjoni ne postanu zlatni i ne puste svoj sok. Kada su gotovi, prelijte ih sokom od limuna i pospite svežim peršunom pre serviranja.
Posna punjena sušena paprika
Sastojci:
- 10 crvenih sušenih paprika
- 1 šolja pirinča
- 1 šargarepa (sitno narendana)
- 1 crni luk (sitno iseckan)
- 2 čena belog luka (sitno iseckana)
- 1 paradajz (izrendani ili iseckani)
- 1 kašičica aleve paprike
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Malo ulja
Priprema:
- Na malo ulja propržite crni i beli luk, dodajte šargarepu i pirinač, pa sve zajedno dinstajte nekoliko minuta.
- Dodajte rendani paradajz, alevu papriku, so i biber. Promešajte i nalijte malo vode da pirinač upije tečnost.
- Kada fil postane gust, skinite ga sa vatre.
- U međuvremenu sušene papike potopite u vodu da malo omekane, a zatim ih punite pripremljenom smesom.
- Poređajte ih u šerpu, nalijte vodom da budu do pola potopljene i kuvajte na srednjoj vatri oko 40 minuta.
- Servirajte uz neku svežu salatu.
Posni pasulj prebranac
Sastojci:
- kilogram tetovca
- 3-4 glavice crnog luka
- nekoliko čenova belog luka
- list lovora
- malo bibera
Zaprška:
- 300 g crnog luka ili praziluka
- kašika ulja
- mlevena paprika
- so i biber po ukusu
Priprema:
Pasulj tetovac dobro operi i potopi u vodi najmanje 8 sati (ili preko noći). Nakon toga ga ocedi i staviti u veliki lonac sa hladnom vodom. Dodaj list lovora i malo bibera. Kuvaj na srednjoj vatri dok pasulj ne omekša, ali pazi da se ne raspadne (obično 1–1,5 sat). Pred kraj kuvanja dodaj 3–4 glavice iseckanog crnog luka i nekoliko čenova belog luka.
Priprema zaprške:
- Na ulju proprži sitno iseckan crni luk ili praziluk dok ne postane staklast. Skloni sa vatre i dodaj mlevenu papriku, brzo promešaj da paprika ne zagori. Dodaj so i biber po ukusu.
- Kada je pasulj skuvan, procedi ga, a luk iz pasulja možeš malo sačuvati. Prelij ga zaprškom i sve dobro izmešaj.
- Posudu sa pasuljem prelij zaprškom i stavi u prethodno zagrejanu rernu na 180°C na 20–30 minuta. Povremeno možeš promešati da se ukusi sjedine.
- Prebranac poslužiti topao, uz dodatak svežeg hleba ili kiselih paprika po želji.
Bonus video:
Svaki post ima jednu važnu funkciju