superzdravi

Popijte jednu šolju dnevno i nećete vas brinuti holesterol: 3 pića zbog kojih će vam srce i krvni sudovi raditi kao sat

Umesto kravljeg mleka, koje može da bude opasno zbog visokog udela mlečne masti, počnite da koristite posno, biljno mleko, ali ne bilo koje. Tri vrste su posebno efikasne kad je u pitanju visok holesterol u krvi.

LDL holesterol ugrožava, a HDL holesterol štiti srce i krvne sudove.foto: Shutterstock, fizkes

Povišen holesterol je jedna od najvećih opasnosti po zdravlje današnjeg čoveka, a često se naziva tihim ubicom jer može da ne daje očigledne simptome dok istovremeno ugrožava život.

 

Među prvim savetima koje ćete dobiti od lekara jeste da promenite način ishrane, odnosno da ograničite ili potpuno eliminišete namirnice koje mogu da dovedu do porasta nivoa LDL holesterola (tzv. “lošeg”).

 

Tu spadaju punomasno mleko i mlečni proizvodi poput kisele pavlake, sireva s visokim procentom mlečne masti, putera… Punomasno mleko, pavlaka, maslac, punomasni sir i jogurt sadrže zasićene masne kiseline koje mogu doprineti skoku LDL holesterola u krvi, što povećava rizik od srčanih bolesti.

 

Normalne vrednosti holesterola u krvi su 3,10 - 5,5 mmol/l.foto: Kateryna Kon/Shutterstock

Najbolja zamena za kravlje mleko kod ljudi s visokim holesterolom

 

Posna mleka, tj. napici koji nisu životinjskog porekla i prave se od žitarica, orašastih plodova ili mahunarki, sve su popularnija u zdravoj ishrani jer obiluju hranljivim materijama, a mogu da zamene “obično” mleko.

 

Obično biljna mleka piju ljudi intolerantni na laktozu ili s alergijom na proteine kravljeg mleka, ali ona su se pokazala korisnima i ako želite da snizite holesterol.

 

Ovseno mleko

 

Ovseno mleko sadrži mnogo vlakanafoto: nadianb/Shutterstock

Mleko koje se dobija od ovsa je ubedljivo najpopularnije u ishrani ljudi koji imaju problem s holesterolom jer sadrži beta-glukane, vrstu rastvorljivih vlakana koja su posebno efikasna u izbacivanju holesterola iz organizma.

 

Uz to sadrži vrlo malo zasićenih masti, nema holesterola i obiluje vlaknima: u jednoj šolji se nalazi čak 2 grama, više nego u ostalim biljnim napicima.

 

Sojino mleko

 

Sojino mleko je nutritivno najbogatije kada je u pitanju sadržaj proteina – prosečno sadrži oko 3 g proteina na 100 ml.foto: Amarita/Shutterstock

 

U mleku od soje se nalaze proteini koji snižavaju holesterol, kao što su glycinin i B-konglicinin, a obiluje izoflavonima, fitoestrogenima koji, takođe, pomažu u snižavanju visokog holesterola.

 

U metaanalizi iz 2019, u kojoj je analizirano 46 studija, odrasli koji su tokom šest nedelja konzumirali po 25 g soje svaki dan snizili su nivo holesterola u krvi za 4-6 posto.

 

U sojinom mleku se nalazi i mnogo kalijuma, vitamina D i vitamina B12, a može da poveća nivo HDL holesterola, koji je poznatiji kao “dobar”.

 

Bademovo mleko

 

Bademovo mleko sadrži vitamine i minerale kao što su vitamini E i B6, mangan, selen, magnezijum, kalcijum, gvožđe...foto: LookerStudio/Shutterstock

U čaši mleka od badema nećete naći ni holesterol ni zasićene masti, ka oni mnogo kalorija, ali hoćete obilje vitamina E i mononezasićenih masti, koje su korisne za srce.

 

Bademi sadrže mononezasićene i polinezasićene masne kiseline, koje pomažu u snižavanju LDL holesterola, a istovremeno podižu HDL holesterol, dok antioksidansi u njemu mogu da pomognu u poboljšanju elastičnosti i funkcije krvnih sudova, što dodatno smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

 

BONUS VIDEO

Dr Jelica Bjekić Macut: Fizička aktivnost i ishrana najbolja terapija za holesterol uz lekove