leglo bakterija

5 najprljavijih mesta u kuhinji će vas iznenaditi: Kad čujete koja su, zgrozićete se i odmah prionuti na čišćenje

Neki od najprljavijih delova kuhinje su očigledni, ali za pojedina mesta ćete se baš iznenaditi.

foto: Shutterstock/Inside Creative House

Studija Službe za bezbednost i inspekciju hrane Ministarstva poljoprivrede dokazala je da su neka mesta u našoj kuhinji mnogo prljavija nego što smo mislili.

 

U okviru studije, ispitanici su pripremali neke nove recepte, a trebalo je da pripreme ćureće pljeskavice. Dok su oni kuvali, naučnici su pažljivo pratili kako kontaminiraju površine u kuhinji.

 

Ovo je 5 najprljavijih mesta u kuhinji:

 

1. Tegle sa začinima

 

Utvrđeno je da tegle sa začinima koje su korišćene za pripremu obroka sadrže najviše bakterija, a 48 odsto začina je imalo klice ćuretine po sebi.

Ova naučna studija je objavljena u časopisu Journal of Food Protection, objasnila je da, iako kuvari često brišu ručke ili druga često dodirivana područja, zaboravljaju na svoje tegle sa začinima.

 

2. Sudopera

 

Drugo najzagađenije područje nije uopšte preveliko iznenađenje: kuhinjska sudopera.

 

I dok potrošači mogu da pretpostave da je unutrašnjost njihove sudopere veoma prljava, ono što je bilo iznenađenje jeste koliko je bakterija sadržao dozer sa sapun.

 

Dozer za sapun je naveden kao najprljaviji jer često kuvate, a zatim idete da perete ruke, a da ne razmišljate o brisanju bočice sa sapunom nakon toga.

 

3. Sunđer

 

Sledeća stavka je sunđer. Razlog zašto su oni toliko kontaminirani, jeste jer ostaju vlažni, pa bakterije žive na njima.

 

Dodala je da krpe za sudove takođe sadrže mnogo bakterija, tako da ih možete menjati svaki dan ili imati tri posebna krpe - jedan za ruke, jedan za kuhinjske površine i jedan za posuđe.

 

4. Daska za sečenje

 

Jedan od najprljavijih predmeta u kuhinji su daske za sečenje.

foto: Shutterstock

Bez obzira da li imate plastičnu ili drvenu dasku za sečenje, kada je koristite "žljebovi" postaju leglo bakterija. 

 

Da biste uklonili sve gadne klice, preporučuje dasku za sečenje operete dva puta.

 

To znači da je jednom operete sapunom i vodom, a zatim je bacite u mašinu za pranje sudova da biste je ponovo oprali.

 

Najvažniji deo čišćenja daske za sečenje je da se uverite da je suva nakon što je dobro operete.

 

Takođe preporučuje da koristite drugu dasku za sečenje mesa, živine, voća i povrća.

 

 

5. Fioke frižidera

 

Poslednje prljavo mesto u vašem prostoru za kuvanje otkriveno su fioke frižidera.

 

Ova mesta su obično među najprljavijima jer potrošači često čuvaju meso i voće unutra i zaborave da oblože fioke, ostavljajući sok ili klice.

 

Stručnjaci za čišćenje napominju da bi trebalo da potpuno očistite frižider jednom u sezoni.

 

Isto tako, čim nešto iscuri i isprlja se, trebalo bi da prebrišete papirnim ubrusima. 

 

BONUS VIDEO

EDUKATIVNA EMISIJA MAJKE I SNAJKE! Raša napravio remek delo: Engleska kuhinja, VEKNA OD MESA!