Drvena daska ume da bude nezgodna za održavanje, jer se vremenom ošteti, pa se u njene pukotine zavuku i najmanji komadići hrane.
Drvene daske za sečenje su veoma praktične, a osim što ih možete koristiti za pripremu namirnica, možete da je ponekad iskoristite i kao "meze dasku".
Međutim, budući da su drvene, njihovo čišćenje nam može zadavati muke.
Treba imati na umu da njih treba čistiti samo ručno i da ih ne treba stavljati u mašinu za pranje sudova, jer dugotrajno izlaganje toploti i vodi može da dovede do pucanja daske.
Da bi vam daska za sečenje uvek bila čista, potrebno je da je čistite nakon svakog pranja i to mlakom vodom, deterdžentom za sudove i mekim sunđerom.
Iako ste koristili samo jednu stranu, operite obe strane daske, a nakon toga je dobro obrišite suvom krpom.
-
Najlakši način da očistite dasku za sečenje
Jednom mesečno, dasku za sečenje operite tako što ćete po njoj posuti so, a onda ćete polovinu limuna iscediti po dasci za sečenje i ostaviti da odstoji nekoliko minuta.
Limunska kiselina iz limuna će sterilisati površinu daske za sečenje.
Nakon toga špaklom očistite dasku, pa je operite toplom vodom i obrišite suvom krpom.
Ako želite da sa daske uklonite i neprijatne mirise, mešavini soli i limuna dodajte i sodu bikarbonu.
BONUS VIDEO
RAŠINA KUHINJA Domaće fetućine





