osvežava

Recept za najbolju turšiju iz bureta bez konzervansa: Ukusna zimnica sprema se brzo i jednostavno, a ukus je očaravajuć

Jedina mana je što morate da čekate 30 dana pre nego što je probate

foto: Olga Ilinich/Shutterstock

Kada je zimnica u pitanju, ajvar je omiljena poslastica. Međutim, ništa manje ne zaostaje ni turšija, koja je osvežava i super se slaže sa srpskim specijalitetima.

 

Danas vam predstalvjamo recept za turšiju iz bureta, koja ne sadrži konzervans i koja se sprema veoma lako i jednostavno:

 

Sastojci:

 

  • 1,5 kg krastavaca
  • 1kg šargarepe
  • 1 kg karfiola
  • 1 kg papirke
  • 1 kg zelenog paradajza
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 glavica belog luka

 

Za preliv

 

  • 3 litra vode
  • 100 gr krupne morske soli
  • 250 ml alkoholnog sirćeta
  • 1 kašika šećera
  • 6 zrna bibera
  • lovorov lista

 

Priprema:

 

Operite i očistite sve povrće. Šargarepu isecite na štapiće, karfiol na cvetove, papriku na krupnije komade. Zeleni paradajz ostavite ceo, kao i krastavce ako su manji.

 

Na dno bureta stavite par zrneta bibera, beli luk, lovorov list. Ređajte slojeve povrća (sirovog), a između slojeva dodajte crni i beli luk .

 

Napravite preliv tako što ćete vodu zagrejati do ključanja. Potoom dodjate sve sastojke i mešajte dok se n erastvore. Ohladi smesu na sobnoj temperaturi

 

Potom prelijte povrće u buretu ohladđenim rastvorom. Povrće potpuno morate d aprekrijete tečnošću. Stavite plastičku rešetku da pritisne povrće.

 

Bure držite na hladnom mestu. Povrevarajte na 3 do 5 dana da li je sve potopljeno, a ako nije , dolijte tečnost istog sastava.

Turšija je spremna za jelo posle mesec dana

 

BONUS VIDEO

Da li je zimnica zdrava ili ne?