Ako volite da jedete pitu s jabukama onda će vas ova svojom sočnošću i mekanošću oduševiti
Šarlota je jedan od onih klasičnih deserata koji spajaju jednostavnost i neodoljiv ukus. Ali, iako deluje lako, mnogi su iskusili razočaranje kada se testo ne podigne ili kolač ispadne dekav.
Ruski poslastičar Dmitrij Miler otkrio je časopisu Rambler male trikove koji prave veliku razliku – i otkrio tajnu pahuljaste, vazdušaste šarlote.
Ključ je u puteru
- Dobro umućen puter i šećer stvaraju mikro mehuriće vazduha. Što je smesa bolje umućena, to je testo prozračnije i lakše - kaže Miler.
Puter mora biti sobne temperature, kao i mleko i jaje, samo tako će se sve lepo sjediniti i omogućiti da kolač lepo naraste.
Saveti za savršenu šarlotu
Prašak za pecivo ravnomerno rasporedite po brašnu i obavezno prosejte, to garantuje da će kolač lepo narasti. Nemojte previše mesiti testo kada dodajete brašno, čim se sastojci sjedine, prestanite da mešate.
Birajte prave jabuke: izbegavajte previše sočne sorte. Ako ih koristite, posušite kriške na papirnom ubrusu i smanjite mleko za 10–15 g.
Ne preterujte s količinom jabuka, 2 do 3 komada su sasvim dovoljna. Ako želite laganiju pitu, poređajte jabuke odozgo umesto da ih umešate u testo.
Temperatura rerne je presudna: počnite pečenje na 175°C da se formira kora, zatim smanjite na 155–160°C da se ravnomerno ispeče.
Veličina pleha: manji kalup daje višu i mekšu pitu. Za šarlotu prečnika 18 cm, dobićete savršenu visinu i strukturu.
Recept za klasičnu šarlotu s jabukama
Sastojci:
- 180 g pšeničnog brašna
- 2–3 jabuke (najbolje različitih sorti – slatka i kiselkasta)
- 175 g šećera
- 1 jaje
- 120 g mleka
- 85 g putera (sobne temperature)
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- ½ kašičice cimeta (po želji)
- prstohvat soli
- korica limuna ili vanila (opciono)
- šećer i cimet za posipanje
- sladoled od vanile za serviranje
Priprema:
- Zagrejte rernu na 175°C. Podmažite kalup puterom i obložite dno papirom za pečenje.
- Pripremite jabuke: operite, oljuštite i isecite na kriške. Ako su previše sočne, prosušite ih na ubrusu.
- Pomešajte suve sastojke – brašno, prašak za pecivo, so i cimet.
- Umutite puter i šećer mikserom dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodajte jaje, zatim mleko, i dobro sjedinite.
- Dodajte suve sastojke i limunovu koricu. Mešajte lagano, samo dok se sve poveže.
- Smesu sipajte u kalup i poređajte jabuke odozgo. Pospite šećerom i cimetom.
- Pecite 10 minuta na 175°C, zatim smanjite na 155–160°C i pecite još 30–50 minuta. Proverite čačkalicom – ako izlazi skoro suva, pita je gotova.
Ohladite 15–20 minuta, izvadite iz kalupa i poslužite dok je još topla, sa kuglom sladoleda od vanile i šoljom jakog čaja.
Bonus video:
Vesna de Vinča recept za siromašne