Priprema ajvara je zahtevan proces, naročito ako ga pravite od pečene paprike, ali ima trikova koji će vam olakšati ovaj posao
Kada je prirpema ajvara u pitanju jasno je da je ovo proces koji zahteva dosta vremena, ali na kraju rezultat bude takav da vam nije žao ni minuta utrošenog vremena.
Ipak, domaćicama se često dešava jedna greška, koja ne samo da učini da ajvar kuvate satima, već on može zbog toga i da se lako pokvari.
U pitanju je nešto što se radi dok čistite papriku, a odnosi se najčešće na ajvar koji se sprema od pečene paprike.
Naime, nakon pečenja, papriku stavljamo u kese da se potpari, a nakon što se prohladi sledi ljutenje. Tada, mnoge domaćice, stavljaju papriku u posudu sa vodom odakle vade jednu po jednu i skidaju ljusku sa nje.
I baš ovde dolazi do toga da se paprika napije vode, pri tom gubi onaj svoj prelepi šmek koji dobija prilikom pečenja, naročito na smederevcu, što kasnije dovodi do toga da ajvar bude vodenast i da vam treba mnogo vremena da ga ukuvate.
Kako biste izbegli ovo potrebno je samo da papriku ne stavljate u vodu, već je ljuštite na suvo. Ruke od ljuskica očitite tako što ćete koristiti papirni ubrus ili samo malo umočiti ruke u vodu, nikako papriku.
Ovakvim postupkom paprika neće izgubiti taj svoj prepoznatljiv ukus zbog kojeg u krajnjem slučaju mnogi najviše i vole ajvar od pečene paprike.
Iako se paprika posle ljutenja ostavlja da se ocedi, taj višak vode ostaje u samoj paprici i teško da će ispariti dok ga dobro ne ukuvate. Ako ajvar ostane mnogo voden, velika je verovatnoća da će se pokvariti veoma brzo.
Pokušajte s ovim trikom, videćete da ćete mnogo kraće kuvati ajvar, a ukus, e to će biti simfonija kakvu ćete obožavati.
Bonus video:
Tajni sastojak za najlepši ajvar