kakav spoj ukusa!

Kečap-zimnica po receptu Džejmija Olivera: Ukusnija od paradajz soka, neuporedivo zdravija od običnog kečapa

Smesa od paradajza pripremljena na ovaj način trajaće vam pola godine, a priprema se lako i veoma brzo. I, što je najvažnije, nema nikakve aditive i konzervanse!

Domaći kečap kakav pravi Džejmi Oliver više podseća na kuvani paradajz, a vrlo je pikantanfoto: Lialina Olena/Shutterstock

Ako ste mislili da je kečap samo industrijski proizvod pun šećera i aditiva, ovaj recept poznatog britanskog kuvara Džejmija Olivera će vas potpuno razuveriti!


Domaća zimnica inspirisana kečapom i sokom od paradajza se pravi aromatičnih začina i zdravija je, bogatija i ukusnija verzija ovih priloga.

 

Njegova prednost je i to što, kada se pravilno pripremi i uskladišti, može trajati i do pola godine, a svaki zalogaj podseća na letnje ukuse zatvorene u tegli.

 

Sastojci:

 

  • 1-2 srednje glavice crnog luka
  • 1/2 komorača ili 1 kašičica kapara
  • 150 g celera
  • maslinovo ulje
  • 100 ml vinskog sirćeta
  • 1 komad veličine kašičice svežeg đumbira ili 1 kašičica suvog
  • 3 čena belog luka
  • sušene ljute papričice po ukusu
  • 1 veza bosiljka
  • 10 listova žalfije
  • 1 kašika semenki korijandra
  • 2 karanfilića
  • 1 kašičica sveže mlevenog bibera
  • so
  • 1,5 kg zrelog paradajza
  • 70 g žutog šećera

 

Domaći kečap za zimnicu kakav pravi Džejmi Oliverfoto: Kat Popova/Shutterstock

Priprema

  1. Povrće, osim belog luka i paradajza, dobro operite i isecite na krupnije komade, pa ga stavite u šerpu s debljim dnom.
  2. Sipajte preko jedan mlaz maslinovog ulja, đumbir, oljušten i iseckan beli luk, ljutu papriku, seckan bosiljak, usitnjeno seme korijandera i karanfiliće. Svemu dodajte so i biber, pa kuvajte uz mešanje na tihoj vatri oko 15 minuta.
  3. Potom dodajte paradajz, koji ste oljuštili, i 350 ml vode i ostavite da prokuva na jakoj vatri, pa smanjite na tihu i pustite da se krčka oko pola sata. Trebalo bi da nivo tečnosti padne napola.
  4. Potom dodajte seckanu žalfiju, pa promešajte i ostavite da se malo prohladi da ne oštetite blender. U blenderu usitnite, a poželji dodatno pasirajte kroz cediljku dok ne dobijete željenu konzistenciju.
  5. Potom vratite u šerpu smesu, pa dodajte šećer i sirće i kuvajte još pola sata, dok se ne zgusne.
  6. Ukoliko je potrebno, dodajte još bibera i soli.
  7. Potom sve prebacite u pravilno sterilisane tegle ili flaše i zatvorite ih dobro, pa ostavite da se postepeno hlade.

Čuvajte u frižideru ili nekom suvom i tamnom mestu, a ovako pripremljen "kečap" može da traje oko šest meseci.

 

BONUS VIDEO

Isplati li se praviti zimnicu ove godine?