Modna kreatorka Gabrijel Koko Šanel bila je odličnog zdravlja većim delom života, a preminula je u 88. godini, nakon kratkog perioda slabosti. Uz to što je uvek bila zdrava, dizajnerka je celog života bila izuzetno vitka i izgledala proporcionalno u odnosu na svoju visinu, a u tome su joj pomogla jednostavni principi ishrane.
Ime Koko Šanel sinonim je za modu, a ona je jedna od prvih velikih dizajnera 20. veka koji su na revijama predstavljali svoje kolekcije.
Malo je poznato da je francuska kreatorka izuzetno vodila računa o ishrani, a toliko se izveštila u razvijanju dijeta da je Koko bila zadužena za to da njene manekenke ostanu vitke.
Prepoznatljiv izgled Koko Šanel
Gabrijel Koko Šanel bila je visoka samo 1,65 m, a nikad nije bila teža od 55 kilograma. Bila je poznata po svojoj mršavosti, sitnoj građi i mladalačkim crtama, a uvek se trudila da bude primer modelima za to kako brinuti o sebi. Iako nije bila visoka kao manekenke, telo joj je bilo savršeno proporcionalno.
– Briga o sebi je najvažnija stvar u životu – rekla je jednom prilikom. – Lepota počinje onog trenutka kada odlučite da budete vi.
Kako se hranila Koko Šanel?
Kreacije koje su proslavile francusku dizajnerku bile su minimalističkog stila, a baš tako bi mogla da se opiše i njena ishrana. Kako je isticala, posebno je uživala u jelima koja su lepo mirisala, a imala je i nekoliko opštih principa koje prosečnoj, zdravoj osobi mogu da koriste.
Pravila ishrane Koko Šanel
- Manje masti + više ugljenih hidrata. Kada je reč o ugljenim hidratima, najverovatnije se misli na složene, odnosno žitarice i povrće, koji se vare duže i tako produžavaju osećaj sitosti zahvaljujući vlaknima, ubrzavaju metabolizam i, samim tim, sagorevaju više kalorija.
- Ako jedete slatko, jedite kvalitetno. Jedno od pravila Gabrijel Šanel, kojeg su se pridržavale i filmske dive Odri Hepbern i Elizabet Tejlor, jeste da se ne jede već pakovana hrana, koja je i tih dana bila puna šećera (a možete da zamislite koliko ga ima danas!). Ipak, nije mogla da odoli pariskim poslastičarnicima, a posebno je rado posećivala local Angelina, gde je uživala u toploj čokoladi.
- Određeno vreme obroka. Redovni obroci u isto vreme pomažu regulaciji metabolizma i nivoa šećera u krvi, što smanjuje rizik od prejedanja. Takav ritam ishrane doprinosi boljoj kontroli telesne težine i zdravijem varenju.
- Uživanje u najkvalitetnijem. Poznato je da je svakodnevno vino i jela ostrige i kavijar, a nikada se nije odricala šampanjca.
– Šampanjac pijem samo u dvema prilikama: kad sam zaljubljena i kad nisam – našalila se jednom prilikom Koko Šanel.
Na internetu se često mogu naći priče o navodnoj trodnevnoj dijeti Koko Šanel i njenom pravilu tri kašike, po kojem je ona navodno ručak završavala nakon tri kašike jela, ali nema intervjua, zapisa iz dnevnika ili svedočenja njenih poznanika koji bi to potvrdili.
BONUS VIDEO
Je li dijeta po krvnim grupama opasna?