Ako želite ove godine da isprobate neki drugačiji recept za zimnicu, sa šarenom salatom nećete pogrešiti.
Širom Srbije sada se širi miris pečenih paprika.
Sprema se zimnica, a među omiljenim poslasticama se naravno nalaze ajvar i turšija, ali mnogi vole da za zimu pripreme nešto drugačije.
Šarena salata je upravo takva: sadrži nekoliko različitih vrsta povrća, a priprema se veoma jednostavno i brzo je gotova.
A može da bude sjajan dodatak omiljenim jelima.
Sastojci:
- 1 kg paradajza
- 1 krastavac
- 4 paprike babure
- 2 šargarepe
- 1 tikvica srednje veličine
- 1 glavica crnog luka
- 5 čenova belog luka
- 1 veza peršuna
- 100 ml ulja
- 2 kašike soli
- 3 kašičice šećera
- 3 kašike sirćeta
Priprema:
Povrće pripremite tako što ćete ga oprati, očistiti i iseckati na kockice.
Potom stavite u posudu i dodajte ulje, so i sirće.
Nakon što sve dobro promešate, ostavite da odstoji 15 minuta.
Nakon toga, stavite salatu u sterilisane tegle, a u svaku sipajte i tečnost koja je ostala od povrća, pa pritisnite, stavite celofan i zatvorite.
Stavite krpu u šerpu, pa stavite tegle i sipajte vodu do pola tegli.
Kuvajte dok voda ne proključa pa izvadite tegle.
BONUS VIDEO
Da li je zimnica zdrava ili ne?