Iako ne postoji univerzalni lek za psorijazu, sve je više dokaza da ishrana može imati važnu ulogu u kontroli simptoma ovog hroničnog kožnog oboljenja. Ključno je birati namirnice koje se bore protiv upale umesto da je podstiču.
Psorijaza je danas autoimuna bolest o kojoj se zna mnogo, zahvaljujući brojnim istraživanjima, a stručnjaci su otkrili i koje bi namirnice trebalo izbegavati ako živite s ovim problemom, kao i koja hrana može da pomogne.
Sa psorijazom, hroničnim i neinfektivnim kožnim oboljenjem koje se manifestuje na različite načine, danas živi oko 125 miliona ljudi širom sveta, što je 2-3 svetske populacije.
Iako nisu do kraja objašnjeni tačni uzroci ove česte dermatoze, poznato je mnogo toga o njoj, uključujući i okidače za pogoršanje, zahvaljujući čemu ljudi kojima se dijagnostikuje mogu da žive normalno i kvalitetno.
Lečenje psorijaze je kompleksno i zahteva mnogo truda i poverenja u lekara i propisanu terapiju, a uglavnom se primenjuju, topijski keratolitici, kortikosteroidi, ditranol, kalcipotriol, indiferentne kreme, topijski retinoidi... Ono o čemu se ne govori dovoljno, a može biti značajno za lakši i kvalitetniji život jeste ishrana, koja može da igra važnu ulogu u pojavi simpatoma psihorijaze.
Kako ishrana utiče na psorijazu?
Iako pojava ove bolesti nije povezana s time šta jedete, veza između ishrane i psorijaze ipak postoji, napominje Škola medicine Univerziteta "Džon Hopkins", pošto mnoge namirnice izazivaju upale. U slučaju nekih ljudi, ta iritacija može da pogorša simptome psorijaze, a u toku su studije o tačnim mehanizmima ovog fenomena.
Veruje se da određena hrana, naročito visokoprerađena, preterano stimuliše odbrambene mehanizme organizma. Na primer, masna hrana povećava zapaljenje u masnom tkivu, koje se nalazi u celom telu, a kada je upala masnog tkiva kontinuirana, rizik od prorijaze je veći, kao i od dijabetesa, srčanih bolesti i drugih hroničnih oboljenja.
Namirnice koje treba izbegavati kod psorijaze
Mnoge visokokalorične namirnice, koje povećavaju rizik od bolesti srca, dijabetesa i gojaznosti su, takođe, "upalne", a tu spadaju:
- alkohol,
- mlečni proizvodi,
- hrana s rafinisanim ugljenim hidratima,
- hrana sa zasićenim i trans mastima,
- namirnice bogate dodatim šećerom,
- hrana koja sadrži gluten.
Hrana koja treba da se jede kod psorijaze
Baš kao što određene namirnice pokreću zapaljenje, tako druge mogu da pomognu u borbi protiv upala.
Generalno se preporučuje uravnotežena ishrana u kojoj su zastupljene integralne namirnice, što može da smanji pogoršanje ili da ublaži simptome. Mediteranska ishrana neretko je izbor ljudi koji žive sa psorijaznim artritisom i psorijazom, a ona može da smanji hroničnu upalu koja doprinosi pojavi bolesti srca, dijabetesa, raka i drugih stanja.
Najbolja hrana ako imate psorijazu je:
- riba,
- voće i povrće,
- mahunarke,
- orašasti plodovi i semenke,
- maslinovo ulje i
- manje količine niskomasnih mlečnih proizvoda i
- integralne žitarice.
Suplementi za borbu protiv psorijaze – da ili ne?
Inače, na svojoj zdravstvenoj platformi Škola medicine Univerziteta "Džon Hopkins" ističe da još uvek nema dokaza da suplementi pomažu u ublažavanju simptoma psorijaze, kao i da je najbolji način da unesete sve potrebne minerale i vitamine pravilna ishrana.
Ukoliko smatrate da vam je suplementacija potrebna, obavezno o tome popričajte sa svojim lekarom, koji ima uvid u vaše stanje i daće vam najbolji savet.
BONUS VIDEO
I stres može biti okidač za psorijazu