Mnogi izbegavaju špargle jer ne umeju da ih koriste u kuhinji, ali kada je reč o ovoj superhrani – granice ne postoje! S njima možete raditi gotovo sve što zamislite, a fenomenalan obrok je zagarantovan.
Da bismo sačuvali zdravlje, ishrana je jedan od najvažnijih koraka brige o sebi, a to znači da redovno jedemo sveže povrće, od kojih je jedno veoma korisno često zapostavljeno.
Špargla, zeleno povrće pomalo sladunjavog ukusa, često se viđa u našim supermarketima, ali se ne koristi dovoljno kada se uzmu u obzir sve njene zdravstvene prednosti.
Ona obiluje esencijalnim hranljivim materijama, od kojih su samo neke vitamini A, C i K i kalijum, koji jačaju organizam i imunitet, a doprinose zdravlju kože, pomažu u mršavljenju, održavanju normalne probave, imaju diuretičko dejstvo...
Kako se sprema špargla?
Mnogi špargle i izbegavaju jer, jednostavno, nemaju iskustvo s ovim povrćem i ne umeju da je pripreme, a dobra vest je što postoji mnogo načina da se ona iskoristi u kuhinji. Ključno je odsečete kvrste delove i da ih dobro operete.
- Špargla u salati. Bilo kojoj svežoj salati od povrća, poput paradajza, zelene salate, žive paprike i krastavca, dodajte sitno seckane špargle i začinite po ukusu. Odlično uz ovakvu salatu idu sirće, so i biber.
- Pečene špargle. Dobro oprane špargle prosušite papirnim ubrusom, pa ih poređajte po tepsiji obloženoj pek-papirom, prelijte maslinovim uljem, solju, biberom i drugim začinima po želji i pecite u rerni dok ne budu blago karamelizovane.
- Rolovane špargle. Obmotajte "koplja" špargle tanko sečenim listovima slanine, pa ih pecite u rerni dok slaninica ne bude hrskava, a špargla mekana.
- Špargle kuvane u vodi ili na pari. Ubacite špargle u vodu ili ih kuvajte na pari sve dok ne omekšaju, ali bi trebalo da ostanu hrskave. Mogu da se ubace pred kraj kuvanja čorbe, a ako ih spremate odvojeno dovoljno je dodati im malo maslinovog ulja i začina i poslužiti kao ukusan i zdrav prilog.
- Grilovane špargle. Namažite povrće maslinovim uljem i začinite po želju, pa ih pecite na roštilju dok ne omeknu.
- Pržene špargle. Iseckane ili cele špargle pržite u tiganju koji ste podmazali uljem ili puterom, a vodite računa o tome da ostanu hrskave.
BONUS VIDEO
Susret ukusa – hrana Centralne i Istočne Evrope i specijaliteti provincije Džeđijanga