Ukoliko obožavate spoj jagoda i mlečnog ukusa, ova brza poslastica inspirisana klasičnom kapri tortom nešto je što ne smete da preskočite tokom leta.
Kapri torta, poznata i kao torta caprese, jedan je od prepoznatljivih slatkiša italijanske kuhinje, a inspirisala je i čuvene sladolede od mleka, čokolade i jagoda.
Da biste postigli ovaj dobro poznat ukus, ali tako dobijete laganiji i kremast dezert čija se kora ne peče, možete probati sladoled-tortu koja se priprema vrlo brzo i jednostavno.
U tek nekoliko koraka dobićete osvežavajući slatkiš koji se pamti.
Sastojci:
Za koru
- 250 g keksa
- 50 g kakao praha
- 100 g maslaca
- 50 ml mleka
Za fil
- 150 g šećera
- 150 g gustina
- 1,2 litra mleka
- 200 g jagoda
Za čokoladnu glazuru
- 20 ml ulja
- 150 g čokolade
- 50 ml mleka
Priprema
- Izlomite keks sitno, pa ga pomešajte s mlekom i otopljenim puterom, dodajte kakao. Promešajte dobro, dok ne dobijete kompaktnu smesu.
- Utisnite je potom u kalup i stavite u frižider na najmanje 20 minuta.
- U loncu pomešajte šećer, mleko i gustin, pa promešajte i stavite na srednju vatru da se kuva uz mešanje, dok se ne zgusne. Ostavite da prohladi na sobnoj temperaturi, a u međuvremenu umešajte sitno seckane jagode.
- Fil prelijte preko kore i vratite u frižider, na najmanje 30 minuta.
- Otopite čokoladu s uljem i mlekom, pa prelijte preko stegnutog fila.
- Ukrasite po želji.
Korak po korak priprema lažne kapri sladoled-torte
BONUS VIDEO
Kako Kinezi prave Mesečev kolač?
( Glossy, T.S.R. )