letnje osveženje

Kapri sladoled-torta gotova za 20 minuta: Najkremastiji dezert za koji vam ne treba rerna topi se u ustima

Ukoliko obožavate spoj jagoda i mlečnog ukusa, ova brza poslastica inspirisana klasičnom kapri tortom nešto je što ne smete da preskočite tokom leta.

Lažna kapri torta s korom od keksa, kremastim filom i čokoladnom glazuromfoto: Youtube printscreen / cakes.cookrate

Kapri torta, poznata i kao torta caprese, jedan je od prepoznatljivih slatkiša italijanske kuhinje, a inspirisala je i čuvene sladolede od mleka, čokolade i jagoda.


Da biste postigli ovaj dobro poznat ukus, ali tako dobijete laganiji i kremast dezert čija se kora ne peče, možete probati sladoled-tortu koja se priprema vrlo brzo i jednostavno.


U tek nekoliko koraka dobićete osvežavajući slatkiš koji se pamti.

Sastojci:


Za koru

  • 250 g keksa
  • 50 g kakao praha
  • 100 g maslaca
  • 50 ml mleka

Za fil

  • 150 g šećera
  • 150 g gustina
  • 1,2 litra mleka
  • 200 g jagoda

Za čokoladnu glazuru

  • 20 ml ulja
  • 150 g čokolade
  • 50 ml mleka


Priprema

 

  1. Izlomite keks sitno, pa ga pomešajte s mlekom i otopljenim puterom, dodajte kakao. Promešajte dobro, dok ne dobijete kompaktnu smesu.
  2. Utisnite je potom u kalup i stavite u frižider na najmanje 20 minuta.
  3. U loncu pomešajte šećer, mleko i gustin, pa promešajte i stavite na srednju vatru da se kuva uz mešanje, dok se ne zgusne. Ostavite da prohladi na sobnoj temperaturi, a u međuvremenu umešajte sitno seckane jagode.
  4. Fil prelijte preko kore i vratite u frižider, na najmanje 30 minuta.
  5. Otopite čokoladu s uljem i mlekom, pa prelijte preko stegnutog fila.
  6. Ukrasite po želji.

Korak po korak priprema lažne kapri sladoled-torte

BONUS VIDEO

Kako Kinezi prave Mesečev kolač?