čik joj nađite manu!

Slatka mala obrnuta sladoled-torta gotova za 15 minuta: Zasladićete se i rashladiti uz najkremastiji fil i ukus limuna

Ako uživate u keks tortama, ova voćna poslastica je nešto što se jednostavno ne propušta u vrelim letnjim danima.

Lagana domaća sladoled-torta s keksom i limunomfoto: Ricette dolci, Youtube Printscreen

Voćne torte najjednostavniji su način da se osvežimo tokom toplotog talasa, a kremasti slatkiši od limuna su bez premca u tome.


Danas vam predstavljamo recet za vrlo lagan dezert od nekoliko sastojaka, a za fil su vam potrebna samo tri: kondenzovano mleko, slatka pavlaka i limun, od kog ćete dobiti sok i koru.


Sastojci:

 

  • keks po potrebi
  • 2 kašike šećera
  • 120 ml vode
  • 1/2 litra slatke pavlake
  • 200 ml kondenzovanog mleka
  • listići badema
  • karamel sos
  • 40 ml limunovog soka + još za umakanje keksa
  • rendana kora dva limuna


Priprema

  1. U duboku činiju sipajte 400 ml slatke pavlake i kondenzovano mleko, pa dobro promešajte.
  2. Zatim u to sipajte 40 ml limunovog soka i rendanu koru limuna, pa dobro promešajte žicom.
  3. U drugu posudu sipajte preostalih 100 ml slatke pavlake i umutite mikserom, pa to pažljivo prebacite u prvu smesu.
  4. U odvojenu činiju sipate šećer, još malo limunovog soka i 120 ml vode i promešajte.
  5. Kalup za torte obložite prozirnom, prijanjajućom folijom, pa na to nanesite malo pripremljenog fila i poravnajte špatulom.
  6. Keks umačite u tečnost sa limunovim sokom, pa ređajte preko fila. Potom stavite novi sloj krema, poravnajte, ređajte keks umočen u razmućen limunov sok i ponavljajte dok ne potrošite materijal.
  7. Prekrijte providnom folijom, pa stavite u zamrzivač na dva sata.
  8. Kad izvadite, sklonite foliju, pre preklopite tacnom i okrenite kolač naopako dok sklanjate kalup. Pospite listićima badema, pa na kraju prelijte karamel sosom.

Priprema voćne sladoled-torte s limunom korak po korak

BONUS VIDEO

Koji sladoled je otporniji na sunce?